Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 28. září 2024

Svátek slaví Václav, Den české státnosti, zítra Michal

Tropické září? Počasí včera s maximálními teplotami kolem 33 stupňů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Tropické září? Počasí včera s maximálními teplotami kolem 33 stupňů

Jana Procházková

13. září 2023 2:52

letní den, ilustrační fotografie

Včera byly v některých částech Česka naměřeny velmi vysoké teploty, které překročily 30 stupňů Celsia. Například v Doksanech na Litoměřicku dosáhly teploty 32,9 stupně Celsia, což bylo jedno z nejvyšších naměřených maxim pro 12. září v této oblasti. Tyto teploty vedly k prolomení rekordů v některých lokalitách pro tento konkrétní den. Informovala o tom agentura ČTK.

Ve většině stanic v Česku byly včera naměřeny vysoké teploty přes 30 stupňů Celsia. V Doksanech byly teploty dokonce vyšší než 32 stupňů Celsia, což bylo historické maximum pro tuto stanici, která měří teploty více než 70 let, sdělil pro agenturu Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Praze na Karlově dosáhly teploty 32,5 stupně Celsia, což také překonalo historické maximum z roku 2016 pro tuto stanici, která měří teploty již 102 let.

Především ve středních Čechách byly zaznamenány vysoké teploty nad 31 stupňů Celsia, dolním Polabí a Poohří. Například v Průhonicích u Prahy bylo naměřeno 31,5 stupně Celsia, což překonalo dosavadní maximum z roku 2018 o 0,1 stupně. Stejně tak na stanici Tušimice v Ústeckém kraji bylo naměřeno rekordních 31,2 stupně Celsia.

Série mimořádně teplých zářijových dní v Česku tímto končí. Podle meteorologů se dnes, tedy ve středu, očekává zatáhnutí a déšť, což povede ke klesání teplot oproti začátku týdne. S příchodem deště a oblačného počasí budou teploty pravděpodobně nižší.

Nejnovější zprávy