Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Ukrajina dostala první tanky Abrams od USA, potvrdil Zelenskyj

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ukrajina dostala první tanky Abrams od USA, potvrdil Zelenskyj

Andrea Malá

25. září 2023 16:22

Tank Abrams, ilustrační fotografie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že armáda jeho země obdržela první z celkem 31 tanků Abrams, které má Kyjev slíbené od Washingtonu. Ukrajina se od konce loňského února brání plnohodnotné ruské invazi. 

Ukrajinští vojáci už dříve dostali jiné typy tanků od některých evropských zemí. Bylo mezi nimi také Česko, které věnovalo na obranu proti ruskému agresorovi modernizované tanky T-72. 

"Tanky Abrams už jsou na Ukrajině, připraveny posílit naše brigády. Jsem vděčný našim spojencům, že plní dohody," přetlumočil Zelenskyj v pondělí odpoledne prostřednictvím sociální sítě X dobrou zprávu od ministra obrany Rustema Umerova. 

List New York Times s odkazem na své zdroje z amerického ministerstva obrany uvedl, že první tanky dorazily na Ukrajinu v sobotu a o několik měsíců dříve, než se původně očekávalo. 

S dodávkou obrněnců se však v závěrečném zářijovém pracovním týdnu počítalo, avizoval ji americký prezident Joe Biden po schůzce se Zelenským, kde se obě hlavy státu setkaly během minulého týdne. 

Hlavní bojový tank M1 Abrams se vyráběl mezi lety 1979 až 1996. Zřejmě nejvíce ho proslavila úspěšná operace koaličních sil v Perském zálivu v roce 1991. Základní model má ve výzbroji kanon ráže 105 mm. 

Nejnovější zprávy