Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Útok na Kapitol v USA: Vůdce Proud Boys dostane 18 let natvrdo! Ethana Nordeana čeká nejdelší možný trest

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Útok na Kapitol v USA: Vůdce Proud Boys dostane 18 let natvrdo! Ethana Nordeana čeká nejdelší možný trest

Veronika Jirásková

2. září 2023 5:28

vůdce Proud Boys Ethan Nordean

V pátek byl vůdce extremistické skupiny Proud Boys odsouzen k 18 letům vězení za svou účast v útoku na Kapitol Spojených států. Jde zatím o nejdelší trest v případu spojeném s tímto incidentem. Jeden z dalších členů této skupiny, který byl odsouzen k 10 letům vězení, projevil svou nespokojenost tím, že dle agentury Reuters křičel, že "Trump vyhrál", když opouštěl soudní budovu. 

Nordean byl uznán vinným ze spiknutí a dalších zločinů, jak informovala agentura Reuters. Prokuratura požadovala 27 let vězení. Další člen této skupiny byl také dnes odsouzen k 10 letům vězení za svou účast na události, kdy dav stoupenců prezidenta Donalda Trumpa vtrhl do sídla Kongresu ve snaze zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství Joea Bidena.

"Pokud v této zemi nebudeme mít pokojné předání moci, nemáme nic,“ řekl americký okresní soudce Timothy Kelly. Nordean před soudem nazval 6. leden "úplnou a naprostou tragédií" a řekl, že šel do Kapitolu, aby byl vůdcem a aby se lidé nedostali do problémů. "I když je pravda, že z celého srdce lituji toho, co jsem ten den udělal, víc lituji toho, že jsem nebyl lepším vůdcem," dodal.

Nordeanův právník Nick Smith požadoval trest 15 až 21 měsíců.

Dominic Pezzola, člen Proud Boys, byl odsouzen za těžké zločiny, včetně maření úředního postupu a napadení policie, ale nehrál vedoucí roli při útoku na Kapitol. Po odsouzení k 10 letům vězení křičel: "Trump vyhrál!" Jak prokurátoři upozornili, Pezzolův útok na bývalého policejního důstojníka Marka Odeho, při kterém ukradl Odeův štít proti nepokojům a použil ho k rozbití okna v Kapitolu, měl za následek přísný trest, neboť pomohl ospravedlnit dlouhodobé vězení.

Dominic Pezzola byl odsouzen k 10 letům vězení, i když jeho právníci žádali pouze 5 let. Žalobci požadovali 20 let. Pezzola v emotivním projevu před odsouzením uvedl, že byl chycen v "žhavém okamžiku" a litoval svých činů.

Osudný i ostudný rok 2020

Tisíce Trumpových příznivců zaútočily na Kapitol po jeho projevu, v němž nepravdivě tvrdil, že byl podveden ve volbách. Trump i nadále šířil nepravdivé tvrzení, a činí tak nadále, dokonce i v průběhu své kandidatury na prezidenta, jehož volby se uskuteční v roce 2024. Během nepokojů a následně bylo pět lidí, včetně jednoho policisty usmrceno, a více než 140 policistů bylo zraněno. Způsobené škody na Kapitolu dosáhly milionů dolarů.

V souvislosti s útokem bylo zatčeno více než 1100 osob, z nichž přes 630 se přiznalo k vině a nejméně 110 bylo odsouzeno u soudu.

Nejnovější zprávy