Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Útok na Konstantinovku nemusí mít na svědomí Rusko. Raketa, která dopadla na tržiště, byla podle NYT ukrajinská

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Útok na Konstantinovku nemusí mít na svědomí Rusko. Raketa, která dopadla na tržiště, byla podle NYT ukrajinská

Lenka Kučerová

20. září 2023 8:56

Ruský útok na tržiště ve městě Kosťantynivka

Podle amerického listu New York Times byla raketa, která začátkem září způsobila smrt šestnácti osob v Konstantinovce v ukrajinské Doněcké oblasti, pravděpodobně ukrajinského původu. 

Během útoku na Konstantinovku dne 6. září přišlo o život 16 lidí. Oznámil to tehdy ukrajinský premiér Denys Šmyhal, který vyjádřil soustrast rodinám a přátelům obětí.

"Nejméně 20 lidí je zraněno. Upřímnou soustrast rodinám a přátelům. Všechny služby pracují. Požár byl lokalizován. Obětem pomáháme. Ruští vojáci jsou teroristé, kterým nebude odpuštěno a kteří nebudou ponecháni na pokoji. Za vše přijde spravedlivý odplata," uvedl po útoku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následně zveřejnil video z ničivého útoku na sociální síti X a označil útočníky za ruské teroristy. Myslelo se, že útok proběhl pomocí rakety S-300, která dopadla přímo do středu města na tamní tržiště. Zelenskyj zdůraznil potřebu porazit "ruské zlo" co nejdříve.

New York Times ale nyní zveřejnil analýzu důkazního materiálu z místa události, který obsahuje fragmenty raket, satelitní snímky a svědectví svědků na sociálních sítích. Podle serveru existují jasné známky toho, že raketa byla vypuštěna chybně ze systému ukrajinské protivzdušné obrany, konkrétně z odpalovacího systému Buk.

Záznamy z bezpečnostních kamer ukazují, že raketa přilétla na Konstantinovku ze severozápadního směru, což znamená, že přišla z území kontrolovaného Ukrajinou. Tuto skutečnost potvrdil i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský na sociální síti X.

Nejnovější zprávy