Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

V budově pražské Filozofické fakulty se střílelo. Nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

V budově pražské Filozofické fakulty se střílelo. Nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných

Lenka Kučerová

21. prosince 2023 15:50 | Aktualizováno: 21. prosince 2023 20:24

Policie zasahuje na místě střelby na FF UK. (21.12.2023)

Na Náměstí Jana Palacha v Praze došlo k nejhorší střelbě v historii Česka, kdy útočník zaútočil v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po útoku je 11 vážně zraněných, 8 středně závažně a 5 lehce zraněných. Celkem bylo nahlášeno nejméně 15 mrtvých včetně střelce, který spáchal sebevraždu. Před činem, podle policie, zřejmě zabil svého otce, což vedlo k policejnímu zásahu na Kladensku. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na podvečerním tiskovém brífinku uvedl, že neexistuje jakákoliv indicie, která by tragickou střelbu spojovala s mezinárodním terorismem. Policejní prezident Martin Vondrášek sdělil, že z informací, které má, vyplývá, že šlo o dopředu promyšlený hrůzný čin. Střelec se podle něj inspiroval podobnými případy v cizině. 

Policie o zásahu informovala po 15. hodině prostřednictvím sítě X. Před 16. hodinou pak oznámila, že střelec byl zneškodněn. Během útoku se studenti skrývali v učebnách i na střechách, což potvrzují videa a příspěvky na sociálních sítích. Podle informací webu Aktu.cz útočník střílel ze střechy s dlouhou zbraní s optikou.

"Na místě střelby u FF zasahuje velké množství záchranářských i lékařských posádek a inspektor. Bohužel k události míří i koroner. Máme potvrzeny jednotky mrtvých a větší množství poraněných. Spektrum zranění je široké od velmi závažných přes středně závažná až po lehká," uvedli záchranáři již v průběhu zásahu. 

Vondrášek na brífinku k tragédii sdělil, že policie byla ve 12:20 informována o tom, že mladý muž z obce Hostouň odjel do hlavního města Prahy, kde si chce vzít život. V Hostouni byl vzápětí nalezen mrtvý muž, otec podezřelého. První informaci o střelbě na fakultě měli policisté ve 14:59. O jednadvacet minut později bylo na ochozu školy objeveno bezvládné tělo střelce. 

24letý student David K., který podle dostupných informací stojí za dnešní střelbou v Praze, už před týdnem na Telegramu zřejmě uvedl, že se chystá útočit. "Chci střílet ve škole a možná spáchat sebevraždu, Alina Afanaskina mi hodně pomohla. Vždycky jsem chtěl zabít, myslel jsem, že se v budoucnu stanu maniakem. Potom, když Ilnaz střílel, uvědomil jsem si, že je mnohem výhodnější provádět hromadné zabíjení, ne sériové. Seděl jsem... Čekal jsem... Snil jsem... Chtěl jsem... ale Alina se stala poslední kapkou. Přišla mi na pomoc právě včas, jako by ji seslalo nebe," píše se v příspěvku, jehož pravost není ověřena, na Telegramu.

Dnešní střelba v Praze je co do počtu mrtvých nejtragičtějším útokem v historii Česka. Na druhém místě je střelba v Uherském Brodě, kde zemřelo v roce 2015 osm lidí. Při střelbě v nemocnici v Ostravě v roce 2019 zemřelo šest lidí.

Nejnovější zprávy