Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

V Česku oficiálně začal podzim. Počasí tomu ale příští týden odpovídat nebude

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

V Česku oficiálně začal podzim. Počasí tomu ale příští týden odpovídat nebude

Lenka Kučerová

23. září 2023 12:22

Ilustrační foto

Dnes v 8:50 středoevropského letního času nastal přechod od astronomického léta k podzimu, takzvaná podzimní rovnodennost. Znamená stejnou délku dne a noci, jelikož Slunce opouští znamení Panny a vstupuje do Váh. 

Astronomický podzim začíná touto událostí bez ohledu na počasí venku. Meteorologické podmínky by sice měly na začátku podzimu zahrnovat ochlazení a deštivé počasí, podle meteorologů by se ale na začátku příštího týdne mělo naopak vrátit teplé a slunečné počasí.

Střídání ročních období je výsledkem sklonu zemské osy. Kvůli 23,5stupňovému sklonu zemské osy se severní a jižní polokoule postupně přiklánějí a odklánějí od Slunce během oběhu Země kolem něj. To znamená, že když je severní polokoule přikloněna ke Slunci, na naší polokouli je léto, zatímco na jižní polokouli je zima, a naopak.

V pondělí nás čeká proměnlivé počasí a oblačno až zataženo. Ráno se na území Čech místy mohou vyskytnout mlhy. Minimální noční teploty se budou pohybovat v rozmezí od 9 do 5 °C, přičemž ve východní polovině země zůstanou převážně kolem 12 °C. Během dne dosáhnou maximální teploty od 17 do 21 °C, ale při delších obdobích zmenšené oblačnosti můžeme očekávat až 23 °C. Vítr bude slabý, přechodně na Moravě a ve Slezsku mírný, proudící ze severovýchodu až východu rychlostí 2 až 6 m/s.

V úterý už se dostaví jasné až polojasné počasí. Ráno se na některých místech mohou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží až do odpoledních hodin. Minimální noční teploty budou v rozmezí 14 až 10 °C, ale na západě a jihozápadě mohou klesnout až na 8 °C. Denní teploty budou dosahovat 23 až 27 °C, ale při trvající mlze nebo nízké oblačnosti se udrží kolem 20 °C. Vítr bude slabý, během dne většinou mírný, proudící z jihovýchodu rychlostí 2 až 6 m/s.

Středa přinese jasné až částečně zatažené nebe. Zejména v Čechách ráno místy hrozí mlhy. Minimální noční teploty budou v rozmezí 14 až 10 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C. Vítr bude slabý, během dne na Moravě a ve Slezsku mírný, proudící ze směru jižního až jihozápadního rychlostí 2 až 6 m/s.

Na čtvrtek se předpokládá oblačné počasí, s ranními mlhami. Večer ale dojde k přechodnému zlepšení a snížení oblačnosti. Minimální noční teploty budou v rozmezí 15 až 11 °C, ale při zmenšené oblačnosti klesnou až na 9 °C. Maximální denní teploty budou dosahovat 21 až 25 °C. Vítr bude slabý, během dne obvykle mírný, proudící z jižního až jihozápadního směru rychlostí 2 až 6 m/s.

Počasí od pátku do neděle bude zpočátku zatažené až oblačné a hrozí déšť nebo přeháňky na západě, výjimečně i bouřky. Postupně se oblačnost sníží, přičemž bude polojasno. Minimální noční teploty na začátku období budou v rozmezí 16 až 11 °C, ale později klesnou na 11 až 6 °C. Maximální denní teploty v pátek dosáhnou 21 až 26 °C, a v následujících dnech se budou pohybovat mezi 17 až 22 °C.

Nejnovější zprávy