Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Válka na Ukrajině: Boj o ruskou obrannou linii tvrdě pokračuje

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka na Ukrajině: Boj o ruskou obrannou linii tvrdě pokračuje

Jana Procházková

6. září 2023 15:44

V Robotyne byl zničen ukrajinský tank Challenger II (5. září 2023).

Ukrajinské síly se snaží prolomit ruskou obrannou linii na jihu Ukrajiny u obce Verbove, uvedli vojenští analytici. O situaci informuje The New York TImes.

Tento nápor přichází týden poté, co ukrajinské síly oznámily, že znovu dobyly vesnici Robotyne, první z několika úrovní mohutné obrany, kterou Rusko v regionu vybudovalo.

Dobrovolnická organizace Black Bird Group, která analyzuje satelitní snímky a obsah sociálních médií z bojiště, uvedla, že ukrajinští vojáci odstranili překážky, aby se dostali k bojovým pozicím ruské pěchoty na okraji Verbove. Zda se jim podařilo zajistit území, nebylo podle analytiků jasné.

Ukrajinští vojenští představitelé se zdrželi jakýchkoli rozsáhlých tvrzení. Oleksandr Štupun, mluvčí ukrajinské armády na jihu země, řekl státní televizi, že ruské zákopy a zákopy u Verbove "nejsou tak silné" jako na první linii obrany, ale řekl, že ruská minová pole budou Ukrajině komplikovat postup vpřed.

Znovudobytí Robotyně je významným momentem v ukrajinské protiofenzivě a v úsilí přerušit zásobovací linie Moskvy na okupovaný Krym. Cílem ukrajinského postupu od Robotyně na východ k Verbove je rozšířit průlom, což by ukrajinským silám umožnilo přivést více techniky a personálu na podporu postupu na jih.

Nejnovější zprávy