Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Vatikán věděl o nacistických zvěrstvech v Polsku! Dokazuje to objevený historický dopis

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vatikán věděl o nacistických zvěrstvech v Polsku! Dokazuje to objevený historický dopis

Jana Procházková

19. září 2023 6:33

Ctihodný Pius XII.

Italská publikace zveřejnila dopis z roku 1942, který ukazuje, že Vatikán věděl, že nacisté v okupovaném Polsku zabíjejí každý den 6000 lidí v plynových komorách. Dopis byl nalezen ve vatikánských archivech, jak informovala agentura The Associated Press.

Nález vyvrací argument Svatého stolce, že nemohl ověřovat zprávy diplomatů o nacistických zvěrstvech, aby je mohl odsoudit.

Dokumenty z vatikánských archivů, které tento víkend zveřejnil italský deník Corriere della Sera, pravděpodobně dále rozdmýchají debatu kolem papeže Pia.

Ostatně historici se na jeho aktivitách dlouho neshodli: někteří trvají na tom, že k záchraně židovských životů používal „tichou“ diplomacii, jiní zase tvrdí, že během holocaustu mlčel.

Italské noviny Corriere reprodukují dopis německého jezuitského kněze ze 14. prosince 1942 sekretáři Piovi, obsažený v knize Giovanniho Coca, badatele a archiváře Vatikánského apoštolského archivu.

Podle Koko byl tento dopis velmi důležitý, protože obsahoval informace o vyhlazování Židů nacisty, zejména v pecích. Přišel z informovaného církevního zdroje v Německu, který byl součástí katolického protihitlerovského odboje.

V dopise kněz, reverend Lothar Koenig, oslovuje Piova sekretáře, reverenda Roberta Leibera, „milý příteli“, a dále uvádí, že nacisté každý den zabili až 6000 Židů a Poláků. Lidé byli odvezeni z města Rava-Ruska, které nyní patří do Lvovské oblasti na Ukrajině, a převezeni do vyhlazovacího tábora Belzec.

Podle Belzecského památníku, který byl otevřen v roce 2004, zahynulo v táboře kolem 500 000 Židů. Webové stránky památníku uvádějí, že v roce 1942 bylo do Belzecu deportováno asi 3500 Židů z Rava-Ruska, a mezi 7. a 11. prosincem bylo zlikvidováno městské židovské ghetto.

Na tomto místě bylo popraveno přibližně 3 000 až 5 000 lidí a dalších 2 000 až 5 000 bylo odvedeno do Belzhets. Datum Koenigova dopisu má zvláštní význam, neboť naznačuje, že korespondence dorazila k papeži několik dní po vyprázdnění ghetta. I když nelze s jistotou tvrdit, že Pius dopis viděl, Leiber byl významným asistentem Pia XII. a sloužil papeži jako jeho hlavní asistent. Navíc pracoval pro Vatikán ve 20. letech 20. století jako velvyslanec v Německu, což svědčí o jejich blízkém pracovním vztahu.

"Novinkou a důležitostí tohoto dokumentu je, že je nyní jisté, že Pius XII. obdržel od německé katolické církve přesné a podrobné zprávy o zločinech spáchaných na Židech," říká Koko.

V Koenigově dopise bylo také zdůrazněno, že je naléhavé, aby Svatý stolec neposkytoval veřejně informace, které zpřístupnil, neboť měl oprávněný strach o svůj život a bezpečnost těch, kdo mu poskytli důležité zpravodajské informace.

Zastánci papeže Pia XII. dlouho argumentovali, že se nemohl odvážit silněji postavit nacistickému režimu kvůli obavám z represálií.

Je důležité připomenout, že při online setkání s ruskou katolickou mládeží dne 25. srpna 2023 papež František nazval Rusy "potomky velkého Ruska, svatých vládců, jako byli Petr I. a Kateřina II., a připomněl velkou historii, vzdělání, bohatou kulturu a vysokou lidskost této říše." Vyzval je, aby se nevzdávali tohoto dědictví.

Nejnovější zprávy