Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Vědci vyvinuli nový typ antibiotika pro boj s rezistentními bakteriemi

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vědci vyvinuli nový typ antibiotika pro boj s rezistentními bakteriemi

Jana Procházková

5. ledna 2024 7:31

Bakterie Acinetobacter baumannii pod mikroskopem.

Vědci oznámili, že vyvinuli nový typ antibiotika schopného bojovat s rezistentními bakteriemi, které často vedou ke smrti. Informuje o tom server CNN s odvoláním na studii zveřejněnou ve vědeckém časopise Nature.

Podle vědců je bakterie Acinetobacter baumannii odolná vůči karbapenemům – širokospektrým antibiotikům . Může způsobit infekce plic, močových cest a krve. 

Acinetobacter baumannii (CRAB) rezistentní na karbapenem byl v roce 2017 na prvním místě seznamu „prioritních patogenů“ Světové zdravotnické organizace. Je příčinou 20 % infekcí na jednotkách intenzivní péče po celém světě.

V roce 2023 způsobila tato bakterie přibližně 8 500 infekcí u hospitalizovaných pacientů a vedla k 700 úmrtím ve Spojených státech.

Acinetobacter baumannii se nejčastěji vyskytuje v Asii a na Středním východě, přičemž jeho hlavními ohnisky jsou nemocnice a domovy pro seniory. Osoby na ventilátoru, s katétrem nebo s otevřenými ranami po operaci jsou nejvíce ohroženy touto infekcí.

Vědci z Harvardské univerzity a švýcarské lékařské společnosti Hoffmann-La Roche tvrdí, že vynalezli nové antibiotikum s názvem „Zosurabalpin“, které účinně bojuje proti Acinetobacter baumannii.

"Jde o nový přístup: jak k samotné sloučenině, tak k mechanismu, kterým zabíjí bakterie," řekl spoluautor studie Kenneth Bradley.

Bakterie Acinetobacter baumannii je chráněna vnitřními a vnějšími membránami. To ztěžuje léčbu, takže se vědci zaměřili na identifikaci a rafinaci molekuly, která by mohla proniknout těmito membránami a bakterii zabít.

Podrobně studovali 45 000 malých molekul antibiotik a po letech výzkumu se zaměřili na jednu.

Vědci tvrdí, že "Zozurabalpin" inhibuje růst Acinetobacter baumannii a zabraňuje pohybu lipopolysacharidů k ​​vnější membráně, aby byla zachována její integrita. 

To způsobí, že se molekuly hromadí uvnitř buňky. Jejich hladina se stává natolik toxickou, že bakterie zemře.

"Zozurabalpin" se ukázal jako účinný proti více než 100 klinickým vzorkům CRAB. Významně snížil hladiny bakterií u myší se zápalem plic a zabránil smrti myší se sepsí.

Tato modifikovaná molekula je momentálně ve fázi prvních klinických studií, kde se hodnotí její bezpečnost a farmakologický účinek u lidí. I když je navržena tak, aby účinkovala specificky na Acinetobacter baumannii, vědci věří, že podobný přístup může být využit i v boji proti dalším obtížně léčitelným bakteriím, včetně E. coli.

Je třeba připomenout, že studie prokázala , že jeden cyklus antibiotik za rok zvyšuje riziko rozvoje sepse o 70 %.

Nejnovější zprávy