Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Vědci zveřejnili alarmující studii. Rakovina tvrdě dopadá na stále mladší pacienty

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vědci zveřejnili alarmující studii. Rakovina tvrdě dopadá na stále mladší pacienty

Lenka Kučerová

6. září 2023 13:29

Ilustrační foto

Faktory jako obezita a nadměrná konzumace alkoholu přispívají k alarmujícímu globálnímu nárůstu výskytu rakoviny u mladší populace. Vyplývá to ze studie, na kterou upozornil server CNN.

Autoři této studie z Edinburské univerzity a univerzity ve východočínské provincii Če-ťiang provedli analýzu údajů z globální studie o zdraví s názvem "Global Burden of Disease 2019", která zahrnovala 29 různých forem rakoviny a statistická data z 204 zemí a regionů.

Výzkumníci se soustředili na nové případy rakoviny, úmrtí spojená s touto nemocí, zdravotní komplikace a rizikové faktory u jedinců ve věku 14 až 49 let. Jejich odhad ukázal dramatický nárůst.

Mezi lety 1990 a 2019 došlo ke 79,1procentnímu nárůstu nových případů rakoviny u jedinců mladších 50 let. V roce 2019 byla diagnostikována rakovina u 3,26 milionu lidí v této věkové skupině, což představuje významný růst o 79,1 procenta od roku 1990. Tento nárůst byl spojen i s 27,7procentním zvýšením počtu úmrtí v důsledku rakoviny u této populace.

I když genetika může hrát určitou roli, vědci identifikovali hlavní rizikové faktory, mezi něž patří kouření, nadměrná konzumace alkoholu a strava s vysokým obsahem masa a soli, při nízkém příjmu ovoce a mléčných výrobků. Dalšími faktory jsou obezita, nedostatek fyzické aktivity a zvýšená hladina cukru v krvi.

Podle dostupných údajů je rakovina prsu nejběžnějším typem rakoviny u mladých lidí po celém světě, s 13,7 případy na 100 000 obyvatel. Výskyt rakoviny průdušnice a rakoviny prostaty meziročně rostl nejrychleji.

Výrazný pokles výskytu rakoviny jater u jedinců mladších 50 let byl zaznamenán, když se snížil o 2,88 procenta ročně. Regiony s nejvyšším výskytem brzkého nástupu rakoviny zahrnují Severní Ameriku, Austrálii a západní Evropu.
 

Nejnovější zprávy