Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 24. září 2024

Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Velká pardubická: Další smrt koně na Taxisu, jeden z žokejů skončil v nemocnici

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Velká pardubická: Další smrt koně na Taxisu, jeden z žokejů skončil v nemocnici

Lenka Kučerová

8. října 2023 22:22

Velká pardubická

Vítězem Velké pardubické se stal desetiletý valach jménem Sacamiro pod vedením jezdce Jana Faltejska. Žokej si tak připsal svou šestou výhru v prestižním dostihu. Sacamiro trénovaný Evou Petříkovou se oproti minulému ročníku zlepšil a získal tak největší částku z pětimilionového banku.

Druhým koněm, který zdolal trať o délce 6900 metrů, byl předloňský vítěz Talent s jezdcem Pavlem Složilem. Třetí příčku obsadil kůň jménem Star, na němž sedlal jezdec Marek Stromský, pro něhož to byl dvacátý start v této prestižní soutěži. Z celkových osmnácti koní, kteří se postavili na start, dokončilo trať pouze osm z nich.

Jednou z nejnáročnějších překážek na trati Velké pardubické je Taxisův příkop. Tato část trati vyřadila hned sedm koní ze závodu, včetně nadějí jako obhájce prvenství Mr Spex nebo druhého největšího papírového favorita Argana. Jezdec Argana, Martin Liška, utrpěl vážné zranění a byl ošetřován lékaři přímo na dráze, následně byl převezen do nemocnice.

Hromadnou kolizi na trati způsobil kůň Stuke, který z vedoucí pozice zpomalil a zakřížil dráhu koním běžícím těsně za ním. Podle serveru jezdci.cz Stuka utrpěl fatální zranění, i přesto, že byla překážka před dvěma lety upravena z důvodu zvýšení bezpečnosti koní.

Jan Faltejský tak po pěti letech od svého posledního vítězství s Tziganem du Berlais získal triumf v prestižní Velké pardubické. Jeho úspěšná kariéra v tomto dostihu zahrnuje vítězství s klisnou Orphee des Blins v letech 2012 až 2014 a výhru s koněm Charme Look v roce 2016.

Nejnovější zprávy