Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Větrné počasí v Česku: Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Větrné počasí v Česku: Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem

Andrea Malá

19. října 2023 11:24

Ilustrační fotografie.

Podzimní počasí nám opět odhalí jednu ze svých tváří. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dnes zveřejnili výstrahu před silným větrem, která je platná pro několik regionů. 

Vítr bude dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu, přičemž nejsilnější nárazy se objeví v pátek večer a kolem půlnoci. Do sobotního rána má vítr zeslábnout. 

"Před studenou frontou bude nad naším územím zesilovat teplé jižní až jihozápadní proudění. V pátek během odpoledne a večera a v noci na sobotu očekáváme na východě a severovýchodě České republiky a také v části Pardubického kraje silný vítr jižních směrů," vysvětlili meteorologové.

Jaká jsou doporučení meteorologů?

Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Kterých oblastí se výstraha týká?

Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Chrudim, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Vysoké Mýto), Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Veselí nad Moravou, Vyškov, Židlochovice), Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Konice, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk), Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj

Nejnovější zprávy