Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

VIDEO: Rusové založili požár v jaderné elektrárně! Zelenskyj bije na poplach

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

VIDEO: Rusové založili požár v jaderné elektrárně! Zelenskyj bije na poplach

Andrea Malá

11. srpna 2024 21:30

Rusové založili požár v areálu Záporožské JE. (11.8.2024)

Z Ruskem okupovaného území Ukrajiny přišly v neděli večer znepokojivé záběry. Ruští vojáci založili požár v areálu Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Radiační hodnoty jsou podle něj v normě. Zelenskyj vyzval k reakci Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE).

Záběry byly podle Zelenského pořízeny z Nikopolu. "Ruští okupanti založili požár v areálu Záporožské jaderné elektrárny," uvedl ukrajinský prezident na sociální síti X, kde zveřejnil video.

Radiační hodnoty jsou podle něj v normě. "Dokud si ruští teroristé udrží kontrolu nad jadernou elektrárnou, situace nebude a ani nemůže být normální. Od první chvíle, kdy ji ovládli, Rusko využívá Záporožskou jadernou elektrárnu k vydírání Ukrajiny, celé Evropy a světa," poznamenal.

"Čekáme na to, jak bude svět reagovat, jak bude reagovat MAAE. Rusko za to musí nést zodpovědnost. Pouze ukrajinská kontrola nad Záporozškou JE bude zárukou návratu do normálu a k úplné bezpečnosti," dodal Zelenskyj. 

Záporožská elektrárna má šest bloků a výkon 6000 megawattů a je od prvních dnů ruské invaze, která vypukla 24. února 2022, pod kontrolou ruských jednotek. Jde o nejvýkonnější zařízení svého druhu v Evropě. Elektrárna se během konfliktu opakovaně stala terčem ostřelování, ze kterého se navzájem obviňovaly obě strany. 

Na území dnešní Ukrajiny se ještě za dob Sovětského svazu stala nejhorší jaderná havárie v historii lidstva. 26. dubna 1986 došlo k přehřátí, protavení a výbuchu čtvrtého reaktoru Černobylské jaderné elektrárny. 

Nejnovější zprávy