Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

VIDEO: Tornádo na Slovensku! Větrná smršť zasáhla koupaliště Podhájska i s českými turisty

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

VIDEO: Tornádo na Slovensku! Větrná smršť zasáhla koupaliště Podhájska i s českými turisty

Jana Procházková

29. srpna 2023 21:48

Smršť na jihu Slovenska poničila koupaliště Podhájska, možná to bylo tornádo (29. srpna 2023).

Areál termálního koupaliště Podhájska na jihu Slovenska v noci na dnešek zpustošila větrná smršť. Převrátila i karavan, ve kterém spala rodina, uvedl dnes na svém webu list Sme.

Slovenský hydrometeorologický ústav podle televize TA3 prověřuje, zda koupaliště neponičilo tornádo. Koupaliště nedaleko města Nové Zámky, které je oblíbené i mezi českými turisty, je kvůli vzniklým škodám až do odvolání uzavřené.

Městem Nové Zámky a okolím se přehnala v noci větrná smršť s bouřkou. Silný vítr lámal a vyvracel stromy, z budovy v chatové osadě v Podhájské strhl celou střechu. Mnohem větší škody zaznamenalo místní termální koupaliště, prudký vítr zničil velkou část jeho areálu.

Video: Jih Slovenska zasáhla větrná smršť, na známém koupališti způsobila velké škody | MY Noviny

Na místě jsou těžké stroje, které odstraňují škody. Přímo v obci jsou škody menší, místní hovoří o několika vyvrácených stromech v zahradách a na hřbitově, dodal deník Sme.

O tom, že termální koupaliště zasáhlo s největší pravděpodobností tornádo, píše portál Meteo.sk. Ten se odvolává na průzkum škod na místě a na skutečnost, že amatérské meteostanice v okolí nezaznamenaly extrémní vítr.

Vzhledem k pokročilé noční době neexistuje video z toho, co přesně se v Podhájské v noci dělo, analýza radaru, škod a meteostanic z okolí ale naznačuje, že se vyskytlo tornádo, dodal portál.

Mimořádně silná vichřice podle slovenské televize Markíza zasáhla koupaliště v noci z pondělí na úterý. Vítr strhával střechy, ploty a poničil dřevěné stánky. Dokonce převrátil i karavan s rodinou z Česka! Fotografie převráceného vozu se objevila na sociální síti.

„Děkujeme všem za pozitivní komentáře, bohužel bouře přišla bez jakéhokoliv varování a během vteřiny otočila auto. Děti jsou naštěstí v pořádku jen trochu potlučené,“ popsal dramatické chvíle u příspěvku Miloš. Podle informací TV Nova teprve roční Magdalenka z Plzně utrpěla zranění hlavy a lékaři jí museli ránu zašít. Podezření na otřes mozku se nepotvrdilo a holčička byla z nemocnice propuštěna.

Výsledek prověřování hydrometeorologického ústavu by podle TA3 mohl být znám v příštích dnech až týdnech. "Musí se vyhodnotit všechny dostupné materiály, měření či průzkum na místě," uvedli pracovníci ústavu. V současnosti proto nelze výskyt tornáda ani potvrdit, ani vyvrátit.

Hlavně západ Slovenska postihly v noci na dnešek silné bouřky. Nejhorší byla situace v Nitranském kraji, kde hasiči zasahovali v 66 případech. Výpadek elektřiny postihl více než 50.000 odběrných míst. Počasí ovlivnilo i provoz na železnici, dodala TA3. Ta na svém webu zveřejnila záběry z poničeného koupaliště.

Nejnovější zprávy