Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Vláda Petra Fialy opět bez potíží ustála ve Sněmovně hlasování o nedůvěře

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vláda Petra Fialy opět bez potíží ustála ve Sněmovně hlasování o nedůvěře

Jana Procházková

19. října 2023 1:39

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Sněmovna nepřijala vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy a to po dvoudenním jednání. Hlasování bylo iniciováno opozičním hnutím ANO, zejména kvůli kritice ministra vnitra Víta Rakušana ze strany STAN. Kabinet Petra Fialy (ODS) čelil tomuto hlasování už potřetí během svého funkčního období, a výsledek byl znám necelou hodinu po půlnoci ve středu.

Sněmovna neschválila návrh na vyslovení nedůvěry vládě. 85 opozičních poslanců hlasovalo pro, ale 96 koaličních poslanců hlasovalo proti návrhu, což byl nedostatečný počet hlasů pro vyslovení nedůvěry (potřeba ke splnění návrhu bylo 101).

Diskuse o návrhu začala v úterý, pokračovala ve středu od devíti hodin ráno a byla iniciována opozičním hnutím ANO, které nesouhlasilo s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Poslanec Radim Fiala (SPD) začal diskusi a kritizoval vládu za její politiku v různých oblastech. Hnutí ANO tvrdilo, že Fialův kabinet ztratil pravomoc vládnout, a zdůraznilo, že v době jednání bylo málo ministrů v jednacím sále.

Zatímco někteří opoziční poslanci kritizovali vládu a její politiku, například na téma cenové stability, někteří se snažili zdůraznit pozitivní aspekty. Vystoupení Jakuba Michálka (Piráti) upozornilo na spojení poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) s kauzou Dozimetr, což bylo také zmíněno v předchozí debatě. Předseda Pirátů Ivan Bartoš upozornil na údajné vztahy Vildumetzové se stíhaným podnikatelem Zakaríou Nemrahem.

Hnutí ANO tvrdí, že ministr vnitra Vít Rakušan měl používat mobilní telefon s podobnou šifrovací aplikací, jakou využívali aktéři spojovaní s kauzou Dozimetr. Rakušan se brání tím, že se obával odposlechů po posledních volbách a popírá veškeré kontakty s lidmi z této kauzy.

Premiér Fiala podpořil Rakušana a odmítl spojování ministra vnitra s kauzou Dozimetr. Opozice však tvrdí, že její snaha o vyslovení nedůvěry vládě souvisí s nesouhlasem s vládním působením a obavami o budoucnost země.

"Nezáleží na tom, jaký telefon používáte, ale záleží na tom, s kým tím telefonem mluvíte a co tím telefonem řešíte. A tady bych chtěl říct, že mám absolutně čisté svědomí," řekl Rakušan.

Premiér Petr Fiala tvrdí, že vláda dosáhla pozitivních výsledků během svého krátkého působení, například v oblasti dopravní infrastruktury a v průběhu předsednictví v Radě EU. Vyslovení nedůvěry vládě podle něj zabírá čas a energii, které by mohly být lépe využity.

Předseda SPD Tomio Okamura obviňuje vládu z neschopnosti a tvrdí, že jejím cílem je zničit zemi. Zároveň kritizuje hnutí ANO za nedostatečnou spolupráci ohledně hlasování o nedůvěře vládě. Opoziční lídr Andrej Babiš upozorňuje, že sám vládu svrhnout nedokáže.

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě skončilo neúspěchem pro opoziční hnutí ANO a SPD, které nedosáhly potřebných 101 hlasů. Očekávalo se dlouhé hlasování po dlouhé diskuzi, kde řečníci kritizovali vládu. Na schůzi v úterý se hovořilo přes 12 hodin, a samotné hlasování probíhalo následující den ve dvě hodiny ráno. K hlasování byli přihlášeni pouze 55 poslanci. Výsledek potvrdil parlamentní většinu vládní koalice, ačkoli diskuse a hlasování trvalo do pozdních nočních hodin.

Nejnovější zprávy