Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Vláda schválila nákup 24 stíhaček F-35, za 150 miliard. Armáda je chce!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vláda schválila nákup 24 stíhaček F-35, za 150 miliard. Armáda je chce!

Jana Procházková

27. září 2023 17:05

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Vláda dnes schválila nákup 24 amerických stíhacích letounů F-35. Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že Spojené státy tyto letouny vyrobí do roku 2029 a všechny kusy budou v Česku do roku 2035. Tyto nové stíhačky postupně nahradí současné švédské gripeny, které česká armáda v současnosti používá.

"V tomto případě sázíme na jistotu. Pro bezpečnost našich občanů je důležité posílení vazeb se spojenci naší Aliance. Tímto krokem říkáme, že bereme obranu naší země vážně a že s námi mohou počítat," oznámil na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala. 

Projekt nákupu nových stíhacích letounů má být zaštítěn ministerstvem obrany, které od příštího roku dostane povinné financování ve výši 2 procenta HDP. Plánované je, že letouny budou vyrobeny v roce 2029, a do roku 2035 by mělo být v Česku nasazeno celkem 24 stíhaček. Čeští piloti projdou výcvikem v USA.

Celkové náklady na pořízení 5. generace letounů, včetně vybavení, munice a zajištění životního cyklu do roku 2034, budou činit 106 miliard korun. Dalších 44 miliard korun bude investováno do infrastruktury, paliva a přípravy personálu. Po roce 2034 budou náklady na údržbu letounů představovat přibližně 3 procenta z celkových obranných výdajů, což činí zhruba 4,9 miliardy korun ročně, včetně výdajů na palivo a munici. Ministryně obrany Jana Černochová uvedla, že Spojené státy budou spolupracovat s českými firmami na servisu těchto letounů.

"Letoun šetří životy a poskytuje technologickou převahu. Pořizujeme schopnost, kterou z dlouhodobého horizontu budeme potřebovat na bojišti," zhodnotil nákup náčelník Generálního štábu Karel Řehka. Moderní stroj podle něj kombinuje "minimální viditelnost pro radary a schopnost v reálném čase sbírat a zpracovávat data, která umí distribuovat těm, kteří je potřebují". 

Stíhačky F-35 budou postupně nahrazovat 14 nadzvukových letounů JAS-39 Gripen, které si česká armáda v současnosti pronajímá od Švédska. Nákup těchto moderních letounů je dlouhodobě předním cílem armády a půjde zřejmě o nejdražší akvizici v historii českého ozbrojeného sboru.

Předsedkyně opozičního poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová se ostře vymezila proti vládě, která tento nákup oznámila. Schillerová považuje načasování této akvizice za nešťastné. "Bez možnosti dotazů. Bez diskuze s opozicí. S termínem dodání 12 let. V den, kdy schvalují rozpočet postavený na největším zvýšení daní v historii a tupých škrtech ve školství, vědě a investicích," uvedla na sociální síti X.

Kritiku nákupu stíhaček F-35 sdílel i poslanec a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který označil toto rozhodnutí za propagaci současného premiéra. "Vláda zakoupila za 400 miliard výlet pro Petru Fialu do Bílého domu. Zaplatí to občané České republiky," uvedl.

Nejnovější zprávy