Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Vláda schválila růst důchodů o 360 korun. Volby zůstanou dvoudenní

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vláda schválila růst důchodů o 360 korun. Volby zůstanou dvoudenní

Lenka Kučerová

13. září 2023 21:10

Vláda České republiky

Od ledna budou všechny druhy penzí, včetně starobních, invalidních a pozůstalostních, zvýšeny o pevnou částku ve výši 360 korun. Toto navýšení bude zohledněno v rámci solidární části důchodu. Vláda zachová rovněž dvoudenní volby a schválila digitální občanský průkaz.

Podle údajů z ministerstva práce by měl průměrný starobní důchod od ledna překročit hranici 20 600 korun. Ministr Jurečka uvedl, že toto zvýšení povede k navýšení výdajů na důchody v příštím roce o 12,3 miliardy korun.

Vláda dnes též schválila digitální občanský průkaz. Díky novelizaci zákona o právu na digitální služby, kterou předložil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, budou mít občané od ledna 2024 možnost používat digitální občanský průkaz jako fyzický doklad totožnosti. Ústřední správní úřady budou povinné přijímat eDoklady.

Tato novinka umožní občanům mít digitální verzi občanského průkazu jako alternativu k plastovému občanskému průkazu. Aplikace eDoklady, vyvinutá Digitální a informační agenturou (DIA), bude k dispozici ke stažení na App Store a Google Play od ledna příštího roku. Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš uvedl, že digitální občanský průkaz umožní občanům lépe kontrolovat a zabezpečit své osobní údaje a snadněji prokazovat svou totožnost.

Vláda také schválila plán obnovy a rozvoje historických pevnostních měst Terezín a Josefov. Během následujících pěti let budou alokovány finanční prostředky až ve výši 1,73 miliardy korun z havarijního fondu Ministerstva kultury a rozpočtů jednotlivých krajů a měst na záchranu těchto nejvíce zchátralých budov.

Vláda dnes také schválila poslaneckou verzi zákona o správě voleb, která udržuje dvoudenní hlasování. Původně Ministerstvo vnitra prosazovalo jednodenní páteční hlasování, ale nový návrh stále obsahuje některá opatření z původního návrhu, jako je stanovení pevného termínu pro některé typy voleb v prvním říjnovém týdnu a možnost centrálního vedení jednotného seznamu voličů. Argumentem pro zachování dvoudenního hlasování v pátek a sobotu bylo, že jednodenní hlasování v pátek by mohlo omezit právo občanů vyjádřit svůj názor. Poslanci se proto dohodli na kompromisu, který zachovává současné dny hlasování.

Zároveň byla schválena novela zákona lex Ukrajina, která umožní uprchlíkům z Ukrajiny prodloužit svou dočasnou ochranu v České republice až do března 2025. Ministerstvo vnitra zdůvodnilo tuto změnu tím, že současný vývoj ruské agrese proti Ukrajině nevěstí brzký návrat ukrajinských uprchlíků do svých domovů. Tato novela také počítá s přeregistrací uprchlíků během nadcházejícího roku. Dočasná ochrana umožňuje uprchlíkům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání a pracovnímu trhu.
 

Nejnovější zprávy