Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Volby Slovensko 2023: Populista Fico vyhrál. Progresivní Slovensko druhé a "infarktová noc" končí i pro Hlas, který získal třetí pozici

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Volby Slovensko 2023: Populista Fico vyhrál. Progresivní Slovensko druhé a "infarktová noc" končí i pro Hlas, který získal třetí pozici

Lenka Kučerová , Jana Procházková

1. října 2023 0:05 | Aktualizováno: 1. října 2023 6:38

Budova Národní rady v Bratislavě

Volby na Slovensku podle výsledků Statistického úřadu Slovenské republiky vyhrává Smer-SD bývalého komunisty a dlouholetého člena sociální demokracie Roberta Fica. Na druhém místě se umístil Michal Šimečka se stranou Progresivní Slovensko a třetí skončil bývalý kolega Fica, který se před lety odtrhl a založil Hlas, Peter Pellegrini.

Po sečtení více jak 99 procent hlasů vyhrává volby Smer-SD s 23,28 procenty. Na druhém místě je Progresivní Slovensko se 17,07 procenty. Třetí skončil se ziskem 14,95 procenta Hlas. OĽaNO získalo 9 procent a KDH 6,89 procenta. SaS 6,22 procenta a SNS 5,66 procenty hlasů.  

Původní odhady přitom ukazovaly úplně jiné výsledky. Televize Markíza zveřejnila exit poll agentury Focus. Podle něj se vítězem voleb stala se ziskem 23,5 procenta strana Progresivní Slovensko. Smer-SSD by měl s 21,9 procenty být druhý a třetí by měl být Hlas-SD s 12,2 procenty, čtvrtý OĽaNO s 8 procenty a na pátém místě SaS s 6,4 procenty. Šesté by mělo být hnutí Republika s 6 procenty a sedmé KDH s 5,3 procenty.  

I exit poll veřejnoprávní televize RTVS potvrdil, že mělo vyhrát Progresivní Slovensko. Strana měla zvítězit i podle odhadů agentury Median-SK. Výsledky exit pollu ale žádná ze stran příliš komentovat nechtěla kvůli jeho možné nepřesnosti. Progresivní Slovensko se odkázalo na rok 2020, kde měla podle pollu koalice PS-Spolu 9,7 procenta, do Národní rady se ale nakonec nedostala. 

Sčítání šlo zpočátku pomalu a podle médií byly na vině i problémy v některých okrscích. Slovenský tisk uvádí, že například v Topolčanech nemá jeden z okrsků stále schválený zápis, některé okrsky čekají na schválení zápisu i více než dvě hodiny. V jiných okrscích údajně zcela zkolaboval systém sčítání hlasů.

Mezi tím se velká část volebních štábů odebrala ke spánku. Strany přislíbily komentář k volbám v průběhu neděle.

Nejnovější zprávy