Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Volby nevolby, Viktor Orbán prohlásil, do kdy bude vládnout Maďarsku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Volby nevolby, Viktor Orbán prohlásil, do kdy bude vládnout Maďarsku

Lenka Kučerová

21. září 2023 11:00

Viktor Orbán

Představitel maďarské vlády a předseda vládní strany Fidesz Viktor Orbán oznámil svůj záměr vládnout do roku 2034. Svůj plán představil na občanském pikniku v obci Kötsu ve Šomodské župě, uvedl server telex.hu

Po volbách v roce 2018 Viktor Orbán několikrát veřejně prohlásil, že hodlá zůstat u moci až do roku 2030. Podle účastníků této neveřejné akce však premiér nyní zdůvodnil prodloužení svého plánu až do roku 2034 tím, že válka a epidemie koronaviru omezily možnost jeho vlády o čtyři roky.

I přes pokles popularity Fideszu v poslední době, jak uvedl sám předseda vlády, se zdá, že tento pokles není tak výrazný jako u jiných evropských vládních stran. Orbán například poukázal na Německo, kde je podle něj opozice v současnosti populárnější než vládní strany.

Premiér označil ekonomické problémy za hlavní důvod poklesu popularity Fideszu a zdůraznil, že maďarská společnost není zvyklá na ekonomický pokles, protože zvyšování prosperity bylo v minulých letech pravidlem.

Kromě toho premiér Viktor Orbán varoval před islamizací Evropy, kterou považuje za vážnou hrozbu.

Premiér představil také svůj 15bodový "velký plán," jehož cílem je učinit Maďarsko "velkým, silným a bohatým" tak, aby bylo světem respektováno. Tento plán zahrnuje demografický obrat, vytvoření ekonomiky založené na práci, rozvoj moderního průmyslu a posílení armády.

Názor obyvatel Maďarska na současný vývoj země však není optimistický. Podle průzkumu provedeného institutem Závecz Research se 64 procent obyvatel domnívá, že země se ubírá špatným směrem, zatímco pouze 31 procent považuje současné směřování za dobré.

73 procent dotázaných podporuje členství Maďarska v Evropské unii, zatímco 19 procent by preferovalo odchod z EU. Dvě třetiny respondentů by Maďarsko mělo vstoupit do Evropské prokuratury (EPPO), ale 21 procent si myslí opak.

Vztahy mezi Maďarskem a EU jsou dlouhodobě napjaté, a Evropský parlament vyjádřil vážné obavy ohledně vývoje v Maďarsku vzhledem k nadcházejícímu maďarskému předsednictví v Radě EU ve druhém pololetí roku 2024. Dochází k různým sporům, zejména pokud jde o migrační politiku EU a stav demokracie v Maďarsku. Některé země se však zdráhají připravit Maďarsko o jeho budoucí předsednictví v Radě EU.
 

Nejnovější zprávy