Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Babiš a Nagyová osvobozeni nejsou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Babiš a Nagyová osvobozeni nejsou

Lenka Kučerová

15. září 2023 12:14

Andrej Babiš

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zrušil rozsudek v kauze Čapí hnízdo, v níž byli letos v lednu bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová nepravomocně osvobozeni. 

Ke zveřejnění rozhodnutí mělo dojít poté, co bude doručeno státnímu zástupci a obhájcům. Předpokládalo se ale, že odvolací senát rozhodl o vrácení případu zpět k novému projednání pražskému městskému soudu, což se nakonec stalo. Na síti X o tom informovala Česká televize.

Policie se kauzou zabývala od roku 2015 a stíhání Babiše a Nagyové započalo v roce 2017. Pražský městský soud tento případ projednával od loňského září. Obžaloba uvádí, že Babiš zajistil vyčlenění společnosti Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofert na přelomu let 2007 a 2008 a následný prodej akcií svým dětem a partnerce údajně za účelem získání padesátimilionové dotace.

Babiš a Nagyová však vinu odmítají, a podle soudce Jana Šotta v trestním řízení nebylo prokázáno, že by tato akce byla provedena účelově s cílem vyčlenit Farma Čapí hnízdo z Agrofertu.

Šott dále poznamenal, že důvodem pro vyčlenění byly rodinné vztahy a obě společnosti se vzájemně nekonkurovaly na relevantním trhu. Státní zástupce Jaroslav Šaroch ale podal proti rozsudku, kterým byli Babiš a Nagyová osvobozeni, v dubnu odvolání.

Nejnovější zprávy