Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

"Všechno je před námi." Kyjev hlásí zásadní pokrok v rámci protiofenzivy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

"Všechno je před námi." Kyjev hlásí zásadní pokrok v rámci protiofenzivy

Andrea Malá

3. září 2023 11:47

Ukrajinští vojáci pokračují v protiofenzivě.

Všechno je před námi, hlásí ukrajinští vojáci po překonání první ruské obranné linie v rámci protiofenzivy. Potvrzují se tak slova o progresu, která v uplynulých dnech zazněla z úst prezidenta Volodymyra Zelenského i amerických činitelů ve Washingtonu.

Brigádní generál Oleksandr Tarnavskij potvrdil, že útočná uskupení se již nachází mezi první a druhou obrannou linií. Upozornil na to deník Guardian. Ukrajinský armádní představitel navíc tvrdí, že příprava první bariéry byla v případě Rusů až třikrát důkladnější než u druhé a třetí linie obrany. 

Velitel popsal, že vojáci momentálně pracují na konsolidaci dosažených územních zisků a likvidaci nepřátel, kteří kryjí ústup za druhou obranou linii. Rusové podle Tarnavského pomalu přichází o nejlepší vojáky a nasazují zálohy. "To nám dodá impuls útočit více a rychleji. Všechno je před námi," vzkázal odhodlaný generál. 

Britské ministerstvo obrany v sobotu napsalo, že Ukrajinci u Orichivu v Záporožské oblasti na jihu země dosáhly první ruské hlavní obranné linie. Prezident Volodymyr Zelenskyj téhož dne sdělil, že pokračuje postup vpřed. "Nezáleží na tom, co kdo říká, my postupujeme a to je nejdůležitější věc. Jsme v pohybu," uvedl na telegramu

Američané už v pátek kladně ohodnotili činnost ukrajinských sil během protiofenzivy. Washington ocenil značný progres během uplynulých 72 hodin, a to především právě v Záporožské oblasti.

Nejnovější zprávy