Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Vyplatí se předčasný důchod? V září ještě ano, žádají o něj tisíce lidí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vyplatí se předčasný důchod? V září ještě ano, žádají o něj tisíce lidí

Lenka Kučerová

20. září 2023 9:47

Ilustrační fotografie

Je pravděpodobné, že v září kvůli měsíčnímu odkladu přísnějších pravidel pro předčasné důchody, odejde do předčasného důchodu dalších 10 000 lidí. Uvedl to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) při rozhovoru s novináři. 

Nahrává tomu počet podaných žádostí v prvních dvou týdnech září. Oficiální čísla za první polovinu měsíce má zveřejnit tento týden Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Případné prodloužení doby čekání na vyřízení předčasných důchodů bude záviset na celkovém počtu podaných žádostí během tohoto měsíce. Vedení úřadu zdůraznilo, že předčasné důchody nejsou dlouhodobě výhodné, protože výše pobírané částky se trvale snižuje.

Podmínky pro předčasné důchody byly zpřísněny novou důchodovou novelou, i když původní plán vlády byl, že tato novela nabude účinnosti v září. Prezident Petr Pavel však zákon podepsal až prvního září, což znamená, že novela bude platit až od října.

Tím pádem měli potenciální žadatelé o předčasnou penzi ještě jeden měsíc na podání žádosti. Ministr Jurečka dříve odhadl, že tento benefit využije kolem 10 000 osob, což by mohlo zvýšit náklady na důchody příštího roku až o čtyři miliardy korun.
 

Nejnovější zprávy