Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Záhada letu MH370 pokračuje! Expert po deseti letech přišel se znepokojivou teorií!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Záhada letu MH370 pokračuje! Expert po deseti letech přišel se znepokojivou teorií!

Lenka Kučerová

13. září 2024 19:13

Ilustrační foto

V březnu uplynulo deset let od zmizení letadla Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě. Tento nevyřešený případ i po celém desetiletí zůstává obestřen mnoha otázkami, a vyšetřování se ocitlo ve slepé uličce.

V roce 2017 bylo oficiální pátrání ukončeno, avšak rodiny pozůstalých stále volají po jeho obnovení. Nedávno však odborník představil odvážnou teorii o možném místě, kde by se letadlo mohlo nacházet.

Letadlo zmizelo 8. března 2014 z radarů během letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, a to po 40 minutách, kdy přecházelo ze vzdušného prostoru Malajsie do vietnamského vzdušného prostoru. Podle vyšetřovatelů letadlo poté změnilo trasu a zamířilo do odlehlých oblastí Indického oceánu.

I přes rozsáhlé pátrání, největší v historii, se však stroj nepodařilo nalézt. Na palubě bylo 154 čínských občanů. Pátrání bylo oficiálně zastaveno v lednu 2017, avšak pozůstalí z Číny stále žádají o jeho obnovu.

Odborník z Tasmánské univerzity Vincent Lyne způsobil rozruch svou odvážnou teorií o místě havárie letu MH370. Lyne svou studii dokončil již v roce 2021, a po recenzním řízení ji nyní publikoval prestižní časopis Journal of Navigation. „Záhada MH370 byla vědecky komplexně vyřešena,“ uvedl na webu oe24.at Lyne.

Lyne věří, že letadlo se nachází v oblasti Indického oceánu, v téměř 6 tisíc metrů hluboké zóně zvané „Broken Ridge“, kterou popisuje jako extrémně nebezpečnou. Tato oblast je charakteristická hlubokými příkopy a strmými svahy, což ji činí těžko dostupnou.

Podle Lynea je to „dokonalý úkryt“. Domnívá se, že letadlo by mohlo být skryté v prohlubni vyplněné jemným sedimentem na dně oceánu, což by mohlo vysvětlit, proč dosud nebylo nalezeno.

Lyne také upozorňuje na podobnost poškození křídel, systému klapek a klapky křídel letadla MH370, které byly nalezeny na ostrově Réunion, s poškozením, ke kterému došlo během slavného nouzového přistání kapitána Sullyho v lednu 2009.

Teorie, že pilot Zaharie Ahmad Shah jednal úmyslně, není nová, ale Lyneova práce by mohla do vyšetřování vnést nový impuls. Už dříve se spekulovalo, že pilot mohl záměrně nasměrovat letadlo do oceánu kvůli osobním problémům, avšak tyto domněnky dosud nebyly přesvědčivě potvrzeny.

Nejnovější zprávy