Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Západ chce, aby Čína donutila Rusko ukončit válku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Západ chce, aby Čína donutila Rusko ukončit válku

Jana Procházková

20. září 2023 6:30

Vladimir Putin

Skupina nejvyspělejších zemí světa známá jako G7 vyzvala Čínu, aby využila svého vlivu a diplomatického nátlaku na Rusko s cílem ukončit válku na Ukrajině. Myslí si, že existuje šance, že Vladimir Putin by mohl brát instrukce z Pekingu vážně a nezavrhnout je.

Skupina G7 došla k závěru, že pokud má někdo vliv na prezidenta Vladimira Putina, tak to bude především Čína. V reakci na tuto skutečnost vyzvala Čínu, aby použila svůj vliv a diplomatický tlak na Rusko, aby zastavila útoky na Ukrajinu. Informovala agentura Reuters.

"Členské státy doufají, že Čína by mohla donutit Rusko k okamžitému, úplnému a bezpodmínečnému stažení jeho jednotek z Ukrajiny," stojí ve společném prohlášení.

Skupina sedmi nejvyspělejších ekonomik světa reagovala na nedávnou čtyřdenní návštěvu čínského ministra zahraničí Wanga I v Moskvě. V říjnu by měla následovat návštěva Vladimira Putina v Pekingu, což bude dalším významným vývojem v této mezinárodní dynamice.

Státy rovněž vyjádřily své uznání za účast Číny na srpnovém mírovém summitu v Džiddě, jak zdůrazňuje web UWC. "Vyzýváme Čínu, aby aktivně podporovala udržení spravedlivého a trvalého míru, a to i prostřednictvím přímého dialogu s Ukrajinou," je uvedeno v prohlášení.

Skupinu G7 tvoří Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Velká Británie a Spojené státy americké. Summitů a dalších jednání se též účastní představitelé Evropské unie.

Nejnovější zprávy