Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Západní technologie v ruských raketách: Součástky 15 značek pohánějí střelu Kh-101, která zasáhla kyjevskou dětskou nemocnici

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Západní technologie v ruských raketách: Součástky 15 značek pohánějí střelu Kh-101, která zasáhla kyjevskou dětskou nemocnici

Jana Procházková

11. července 2024 5:46

Obrazová koláž výše byla vytvořena pomocí čtyř snímků obrazovky z dříve sdíleného videa. Ukazuje střelu chvíli předtím, než zasáhne nemocnici (Zdroj: Telegram)

Podle Financial Times byla ruská raketa, která na začátku týdne zasáhla dětskou nemocnici Okhmatdyt, vybavana součástkami západní produkce.

Střela Kh-101, která 8. června zasáhla kyjevskou centrální dětskou nemocnici Okhmatdyt, byla vysoce přesnou řízenou zbraní, nejpokročilejší ruskou taktickou střelou s plochou dráhou letu. Útok na ukrajinský dětský léčebný ústav číslo jedna zabil dva zdravotníky a zranil 50 lidí; jeden zraněných chlapců později na následky zemřel. Střela Kh-101, vypouštěná ze strategických bombardérů Tu-95MS, nese 450 kg výbušnin a dosahuje přesnosti 5-20 metrů. Její letové trasy jsou naprogramovány s velkým předstihem, což naznačuje, že útok na Okhmatdyt nebyl náhodným incidentem, ale plánovaným ruským válečným aktem. Informuje Euromaidan Press.

Moskva tvrdí, že škody v Kyjevě způsobila ukrajinská protivzdušná obrana, i když video očitých svědků ukazuje křídla, nos, trup a vnější motor střely, což jsou typické prvky Kh-101.

Tato ruská střela, která zasáhla kyjevskou dětskou nemocnici, jak uved americký deník Financial Times obsahuje podle expertů a ukrajinských představitelů součástky západní výroby, což ukazuje na úspěch Kremlu v obcházení sankcí.

Střela Kh-101 zachycená na videu těsně před dopadem na onkologickou nemocnici, je jednou z nejpokročilejších ruských řízených střel a klíčovou součástí intenzivních náletů Kremlu proti Ukrajině. Rusko nyní vyrábí téměř osmkrát více těchto střel než před zahájením rozsáhlé invaze na Ukrajinu v roce 2022, přičemž stále závisí na součástkách ze západních zemí, zejména z USA, píše deník Financial Times.

„Západní technologie jim umožňuje stavět tyto chytřejší rakety, které umožňují jejich teroristickým útokům překonat naši bojující protivzdušnou obranu,“ uvedla podle webu RBK-Ukraine vedoucí výzkumu sankcí v Institutu KSE v Kyjevě Olena Bilousová.

Sankce sice Rusko odřízly od některých vyspělých komponent, ale obranný sektor Kremlu se obrátil na mikroprocesory a další pokročilé technologie, které nejsou určeny pro vojenské použití.

Ukrajinská analýza střely Kh-101, zveřejněná v lednu, odhalila přítomnost 16 elektronických součástek západní výroby. Dvě z těchto komponent vyrobila švýcarská společnost STMicroelectronics, zatímco zbytek pochází od amerických výrobců čipů, jako jsou Texas Instruments, Analog Devices a Intel. Tyto součástky jsou primárně určeny pro civilní použití a některé z nich jsou již značně staré.

Analýza záznamů ruských zakázek Financial Times ukazuje, jak se ruským společnostem v roce 2023 podařilo získat identické díly prostým nákupem na volném trhu a jejich dovozem přes Čínu. Ačkoli ruské dokumenty uvádějí, že díly pocházejí od západních výrobců, všechny byly ve skutečnosti vyrobeny v Číně, Malajsii, na Filipínách, na Tchaj-wanu nebo v Thajsku.

Podle zprávy britského obranného think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) vzrostla výroba střel Kh-101 osminásobně z 56 v roce 2021 na 420 v loňském roce. Zpráva RUSI z roku 2022 také uvádí, že střela Kh-101 obsahuje 31 zahraničních komponentů, včetně dílů vyrobených společnostmi jako Intel Corporation a Xilinx vlastněnou AMD.

Odborníci však pro Financial Times uvedli, že pašované součástky, které nejsou určeny pro vojenské použití, způsobují, že až 20 % ruských střel s plochou dráhou letu selže, což může vést až k úplnému selhání odpálení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl v plánu tento týden na summitu NATO ve Washingtonu nastolit otázku západních komponentů v ruských raketách, uvedl pro Financial Times expert prezidentské kanceláře na sankce Vladyslav Vlasiuk.

Západní komponenty v ruské střele Kh-101

Střela Kh-101 obsahuje nejméně 28 zahraničních komponentů, jak uvádí Trap Aggressor Research a databáze KSE:

5  Německá výroba  Infineon Technologies  (Cypress Semiconductor) (zůstala v Rusku): Počítačový hardware, CMOS statická RAM , 32-megabitový flash paměťový čip (systém SN-99), Memory-SRAM a paměť.

18  amerických  komponent, včetně:
5 od  Texas Instruments (vlevo Rusko): Přepínač řadicí sběrnice (CBTD16210, přijímače čtyř diferenciálních linek (DS26C32ATM CMOS), integrované obvody, čip Memory ram, obousměrný transceiver).
3 od  Analog Devices (spolu se dvěma od Analog Devices (Linear Technology Corporation)); oba pozastavili provoz, ale úplně se stáhli z Ruska: Multiprotokolový transceiver, vyrobený 12bitový A/D převodník (systém SN-99), vzorkovací převodník Micropower).
2 od  Integrated Device Technology (žádná data): 64bitový mikroprocesor, spouštěč Schmitt
2 od  Intelu (vlevo Rusko): Procesor, Mikroprocesor
1 od  Advanced Micro Devices (Xilinx) (zůstal v Rusku): Field-programable gate array
1 od  Anderson Electronics (žádná data): Oscilátory krystalových hodin
1 od  Microchip Technology (vlevo Rusko): Integrované obvody
1 od  Motoroly (vlevo Rusko): Regulátor napětí
1 od  Vicor (zůstal v Rusku): DC-DC měnič
1 od  Zilog (žádná data): Komunikační ovladač

2 komponenty vyrobené v Nizozemsku:
1 od NXP Semiconductors (Philips Semiconductor) (zůstal v Rusku): řazení přepínače sběrnice
1 od  Nexperia (zůstal v Rusku): autobusový transceiver

2 komponenty vyrobené ve Švýcarsku společností STMicroelectronics (zůstalo v Rusku): Čtyřkolový plochý balíček a 44vodičový tenký čtyřkolový plochý obal

1 Tchaj-wan – výrobce  Vbsemi (žádná data): Mosfet

Počet komponent může být mnohem vyšší. Výzkum skupiny Yermak-Mc Faul o sankcích říká, že uvnitř rakety Kh-101 je 53 typů elektronických řídicích jednotek zahraniční výroby. Databáze Trap Aggressor však obsahuje těchto 28.

Nejnovější zprávy