Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Zběsilé počasí: V Česku po vedrech udeřily bouřky. Na Litoměřicku dokonce vichřice

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zběsilé počasí: V Česku po vedrech udeřily bouřky. Na Litoměřicku dokonce vichřice

Jana Procházková

4. října 2023 3:47

bouřka, ilustrační fotografie

V úterý večer dorazily do Česka bouřky provázené silným větrem. Nejvyšší rychlosti větru byly zaznamenány na Milešovce, kde vítr dosáhl přes 90 km/h. Hasiči museli kvůli nepříznivému počasí vyjíždět k několika stovkám událostí, zejména k odstraňování popadaných stromů. Také železniční doprava se potýkala s problémy.

V úterý večer v Česku udeřily silné bouřky, nejprve v Karlovarském a Plzeňském kraji, postupně směrem k východu. Milešovka zaznamenala vichřici s větrem přesahujícím 90 km/h. Meteorologové z ČHMÚ vydali včasné varování před silným větrem, které platilo do středečních tří hodin ráno pro většinu území. Doporučovali zajistit okna, dveře, upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky. Lidé měli být opatrní při procházkách a řízení a omezit horské túry, zejména v hřebenových partiích.

S následky silného větru se museli potýkat především hasiči. Ti z Libereckého kraje po půl desáté večer informovali, že událostí mají zatím pouze několik. "Převážně spadlé stromy na komunikaci," oznámili na sociální síti X. 

Bouřky postihly také Královéhradecký kraj, kde hasiči hlásili desítky událostí, převážně spojených s odstraňováním popadaných stromů. Několik případů zahrnovalo poškození plechových střech. Nejvíce postiženými regiony byly Jičínsko, Královéhradecko a Trutnovsko. Na Vysočině hasiči také vyjížděli kvůli odstraňování popadaných stromů.

Nepříznivé počasí mělo také vliv na železnice, kde popadané stromy způsobily problémy na různých místech v celé republice. Na trati Roztoky u Prahy - Kralupy nad Vltavou byl provoz vlaků přerušen kvůli poruše trakčního vedení a nahrazen kyvadlovou autobusovou dopravou.

Výstraha kvůli počasí platila od šesti hodin odpoledne do jedné hodiny ráno pro některé regiony, včetně Prahy, Středočeského kraje, Jihočeského kraje, Plzeňského kraje, Karlovarského kraje, Ústeckého kraje, Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Pardubického kraje a Kraje Vysočina.

Nejnovější zprávy