Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 18. října 2024

Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela

Zelensky vyjednal několik desítek stíhaček F-16 v Nizozemí a Dánsku! Jsou pro zemi přelomové v boji s agresorem!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zelensky vyjednal několik desítek stíhaček F-16 v Nizozemí a Dánsku! Jsou pro zemi přelomové v boji s agresorem!

Jana Procházková

20. srpna 2023 20:09

Prezident Volodymyr Zelenskyj při setkání s nizozemským premiérem Markem Ruttem (20. srpna 2023). Video

Prezident Volodymyr Zelensky uvedl během setkání se zástupci médií po jednání s nizozemským premiérem Markem Ruttem, že Ukrajina a Nizozemsko se dohodly na dodání stíhaček F-16 na ukrajinskou půdu po dokončení výcviku ukrajinských pilotů a inženýrů. Tato dohoda byla zveřejněna během prezidentovy pracovní návštěvy Nizozemska.

„Dalším krokem k posílení ukrajinské protivzdušné obrany jsou F-16. Letadla, která použijeme k udržení ruských teroristů daleko od ukrajinských měst a vesnic. S Markem jsme se dohodli na počtu F-16, které budou poskytnuty Ukrajině po výcviku pilotů a inženýrů,“ uvedla hlava Ukrajiny.

Prezident Zelensky vyjádřil jistotu, že stíhačky F-16 přinesou ukrajinským vojákům novou energii, sebevědomí a motivaci, což se odrazí v nových výsledcích pro Ukrajinu i celou Evropu.

Na dotaz novinářů Zelenskyj uvedl, že Nizozemsko se stalo první zemí, která po úspěšném pilotním výcviku souhlasila s dodáním stíhaček F-16 Ukrajině.

"Nechtěl bych mluvit o počtu (letadel. - pozn.), Mark řekl, že diskutujeme o čísle 42, ale ještě  budeme mít rozhovor s našimi kolegy z Dánska. Jak řekl Mark, je to vzájemná dohoda o poskytnutí letadel. Myslím, že bude fér mluvit o tom čísle trochu později,“ vysvětlil prezident.

Prezident též upozornil na potřebu přípravy infrastruktury na provoz letounů F-16 na Ukrajině, na čem se bude ukrajinská armáda intenzivně podílet.

Zároveň zdůraznil, že kromě letadel je nezbytné zesílit i protivzdušnou obranu země. Tato potřeba je zvláště aktuální s nadcházejícím podzimním a zimním obdobím, kdy budou energetické infrastruktury znovu v popředí zájmu při ruských raketových hrozbách.

„Jako nikdo jiný na světě chápeme, jaká je zima bez světla. A proto je tu soubor úkolů, které musíme vyřešit,“ uvedl prezident.

Prezident dodal, že během jednání se hovořilo i o otázce rozšíření obranné spolupráce mezi oběma zeměmi.

Nejnovější zprávy