Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Zelenskyj se během Valného shromáždění OSN sejde s Bidenem

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zelenskyj se během Valného shromáždění OSN sejde s Bidenem

Lenka Kučerová

15. září 2023 9:47

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident

Prezident Joe Biden plánuje setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Uskutečnit by se mělo na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku, informovala televize CNN

Zelenský plánuje využít příležitosti svého osobního projevu na výročním zasedání k tomu, aby vyzval k větší podpoře Ukrajiny, která pokračuje v protiofenzivě proti Rusku. Během svého pobytu v New Yorku má také v plánu uskutečnit několik setkání s dalšími světovými lídry.

Jeho cílem bude přesvědčit země, které dosud nezaujaly jednoznačný postoj k válce, aby tvrději odsoudily Rusko. Mezi plánovanými setkáními je také schůzka s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, oznámila izraelská vláda.

Stále však zůstává nejasné, zda setkání s Bidenem proběhne v New Yorku nebo později během týdne v Bílém domě. Jeden z informovaných zdrojů naznačil, že Zelenský by mohl po své zastávce v New Yorku pokračovat v cestě do Washingtonu.

Kongres zvažuje žádost Bílého domu o další pomoc pro Ukrajinu. Schválení této žádosti je ale sporné, protože vláda je v této otázce rozdělena. 

Prezident Zelenský naposledy navštívil Spojené státy v prosinci loňského roku, což bylo poprvé od začátku ruské invaze v únoru 2022.

Poslední setkání mezi prezidentem Bidenem a prezidentem Zelenským proběhlo v červenci na okraji summitu NATO v Litvě. Dříve se společně setkali v květnu na summitu skupiny G7 v Japonsku.

Nejnovější zprávy