Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Zelenskyj se obává třetí světové války. Putina připodobnil k Hitlerovi

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zelenskyj se obává třetí světové války. Putina připodobnil k Hitlerovi

Lenka Kučerová

19. září 2023 17:02

Prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro americkou televizi CBS přirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k Adolfu Hitlerovi a vyjádřil obavy z možnosti třetí světové války. Zelenskyj varoval před možnými důsledky, pokud by Ukrajina padla a Putin by pokračoval v expanzi.

"Pokud Ukrajina padne, Putin určitě půjde dál. Co budou Spojené státy dělat, když se Putin dostane k baltským státům? Když se dostane k polské hranici? Co se stane potom? Pokud Ukrajina padne, co se stane za deset let? Třetí světová válka?" řekl Zelenskyj.

Podotkl, že celý svět se musí rozhodnout, zda chce zastavit Putina, nebo jestli si vybere začátek světového konfliktu. Zelenskyj také zdůraznil, že změna Putina není reálná a varoval před důsledky nereagování na současnou situaci.

Zelenskyj také uvedl, že ukrajinská armáda, která je podporována spojenci, nepoužívá dodané zbraně k útokům na ruské území. Nicméně zdůraznil, že napadená země má právo odpovědět na útoky na svém území.

V současné době probíhá válka na dlouhé frontě v délce 700 mil, přičemž 20 procent území Ukrajiny je stále okupováno Ruskem. Zelenskyj popsal složitost konfliktu a zdůraznil, že jde o válku s vysokým počtem granátů a moderními technologiemi, včetně dronů.

Zelenskyj si je také vědom omezeného času pro protiútok. "Musíme co nejrychleji osvobodit co nejvíce našeho území a posouvat se vpřed. Nemůžeme si dovolit ztrácet čas. Počasí a podobné okolnosti nesmí hrát roli. Pokud nemůžeme používat obrněná vozidla, musíme využít letecké prostředky. A pokud ani to není možné, nasadíme drony. Nesmíme Putinovi dávat prostor k oddechu," vysvětlil.

"Chci být naprosto upřímný. Máme iniciativu, což je pozitivní. Zastavili jsme ruskou ofenzívu a přešli jsme do protiofenzívy. Nicméně postupuje to poměrně pomalu. Je klíčové, abychom každý den udělali pokrok a postupovali vpřed při osvobozování území," konstatoval.

Nejnovější zprávy