Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Zemřel nejstarší muž USA. Jeho 110letý mozek vypadal o desítky let mladší

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemřel nejstarší muž USA. Jeho 110letý mozek vypadal o desítky let mladší

Jana Procházková

13. června 2024 0:43

Morrie Markoff

Morrie Markoff, který byl známý v posledních dnech jako nejstarší muž ve Spojených státech, zemřel ve věku 110 let. Navzdory svému pokročilému věku aktivně vedl blog, kde se zaměřoval především na úvahy o Ukrajině. Jeho mozek byl darován na výzkum fenoménu zvaného superstárnutí, uvádí deník The New York Times.

Morrie zemřel 3. června ve svém domě v centru Los Angeles. Jeho dcera Judith Markoff Hansenová poznamenala, že její otec měl v posledních týdnech dvě mrtvice.

Narodil se v New Yorku 11. ledna 1914, šest měsíců před vypuknutím první světové války, židovským přistěhovalcům z Ruska. Jeho otec byl truhlář a matka prodávala kuchyňské náčiní.

Ve svých pamětech napsal, že jeho rodina žila v chudobě, v bytě nebyly žádné skříně, teplá voda, toaleta. Všechno bylo zamořené parazity a štěnicemi. Obyvatelé výškových budov proto měli "tradici" každý rok pálit své postele.

Když mu byly 4 roky, přežil pandemii španělské chřipky.

Morrie studoval 8 tříd a byl vyučen strojním zámečníkem. Ve 24 letech se oženil s Betty Goldmintzovou z New Yorku, se kterou žil 81 let.

Během druhé světové války pracoval ve firmě, kde vyráběl dělostřelecké granáty. Po válce otevřel se svým partnerem v Los Angeles řadu malých podniků.

Stodesetiletý muž miloval turistiku, rád fotografoval a vytvářel sochy z kovového šrotu. Zvolil jednoduchou dietu, zřídka pil alkohol a vyhýbal se vodě v plastových lahvích.

Až do posledních měsíců svého života Morrie Markoff každé ráno četl deník The Los Angeles Times, diskutoval o válce na Ukrajině a dalších světových událostech, a publikoval příspěvky o životě na svém blogu. Byl přesvědčen o vítězství Ukrajiny a věřil, že jeho aktivita mu pomůže přežít.

Patřil mezi takzvané "super-stárnoucí" jedince, lidi starší 80 let s mozky, které se zdají být o desítky let mladší. Po jeho smrti se Markoffova dcera rozhodla darovat jeho mozek na vědecký výzkum, což představuje nejstarší kognitivně zdravý mozek, který byl kdy studován. Výzkumnice Tish Hevelová zdůraznila, že tato tkáň je klíčová pro neurovědní výzkum, jelikož pomůže pochopit, jak zůstat zdravý až do vysokého věku.

Nejnovější zprávy