Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Zimní počasí je pasé? Meteorologové se zmínili o poslední šanci!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zimní počasí je pasé? Meteorologové se zmínili o poslední šanci!

Andrea Malá

15. února 2024 10:10

Ilustrační fotografie.

V Česku o uplynulém víkendu padaly teplotní rekordy, když bylo na začátku února přes 15 stupňů nad nulou. Jaro se sice blíží každým dnem, ale Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý upozornil, že naděje na návrat zimního počasí ještě žije. 

Meteorologové dnes zmínili, že naděje na návrat zimy souvisí s jevem pojmenovaným náhlé stratosférické oteplení. V těchto dnech se tento jev začíná projevovat tisíce kilometrů od Česka a desítky kilometrů nad zemským povrchem ve stratosféře kolem severního pólu.

"Právě v těchto dnech se začíná převažující západní proudění v těchto oblastech zeslabovat a dokonce se na několik dní i obrátí na východní. Souběžně s tím se nakrátko stratosféra lokálně, ale výrazně a rychle oteplí," vysvětlili odborníci na sociální síti X.

Ti přitom vědí, že několik týdnů po náhlém stratosférickém oteplení je vyšší pravděpodobnost toho, že se do Evropy dostane mrazivý arktický vzduch ze severu. "Nestane se tak ale vždy. Koneckonců s tímto jevem už jsme se setkali tuto zimu jednou v lednu, kdy po slabším stratosférickém oteplení na přelomu roku následovalo kratší období arktických mrazů," podotkli experti. 

Aktuálně proto není možné říct, jaký efekt bude mít aktuální oteplení. "Jisté v tuto chvíli je jen to, že následující týden až deset dní nás čeká zatím i nadále nadprůměrně teplé počasí. Šance na (patrně poslední) zimní záchvěv ke konci února a na přelomu února a března se ale tímto jevem výrazně zvýšila," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy