Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 23. října 2024

Svátek slaví Teodor, zítra Nina

Zimní počasí už koncem října? Meteorologové řekli, kde je pravda

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zimní počasí už koncem října? Meteorologové řekli, kde je pravda

Andrea Malá

23. října 2024 9:03

Zimní počasí, ilustrační fotografie.

Podzim je v plném proudu a blíží se zima, takže každému je jasné, že se bude ochlazovat. Není však jasné, zdali výrazný pokles teplot přijde už na konci probíhajícího měsíce. Meteorologové se rozhodli zodpovědně popsat, co jim říkají modely. 

Meteorologové zareagovali na tvrzení, že se na přelomu října a listopadu chystá do střední Evropy ochlazení a dokonce i sněžení, které by mohlo hrozit i v nížinách. Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) to rozhodně není jistý scénář. 

Ústav zmínil, že předpovědi ve střednědobém horizontu, tedy zhruba s týdenním předstihem, jsou zpravidla velmi ošemetné. Zpravidla existuje velká nejistota, což platí i pro aktuální situaci.

"Při pohledu na předpověď teploty ve výšce kolem 1500 m n.m. z modelu ECMWF vidíme stále velký rozptyl v tom, jak se počasí může ke konci měsíce vyvíjet. Rozptyl je od -5 do 10 stupňů," uvedli meteorologové na sociální síti X. 

Ochlazení na konci měsíce sice je podle nich ve hře, ale může i pokračovat teplejší počasí. "Na zaručené titulky tedy velký pozor. A jak to bude, to bude jasnější během dalších dní. Nejistota je zatím stále příliš vysoká," dodali. 

Nejnovější zprávy