Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 21. září 2024

Svátek slaví Matouš, zítra Darina

Zoolog a tvůrce zvířecích večerníčků Aleš Toman zemřel: Osudnou se mu stala malárie

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zoolog a tvůrce zvířecích večerníčků Aleš Toman zemřel: Osudnou se mu stala malárie

Nikola Horáková

11. září 2023 11:09

Aleš Toman

Uznávaný zoolog a spolutvůrce zvířecích večerníčků Aleš Toman (†67) zemřel. Po návratu z Afriky se stal obětí komplikací, které vznikly v důsledku infekce malárií.

Tuto smutnou zprávu potvrdil web iDNES, první ovšem o Tomanově úmrtí informoval jeho dlouholetý přítel Václav Chaloupek, který s ním společně vytvořil zvířecí večerníčky Madla a Ťap nebo Vydrýsek. 

„Na malárii zemřel můj kamarád Aleš Toman. Nejspíš jste ho většinou znali. Je to ten zoolog Aleš, který v seriálu Madla a Ťap hledal na Šumavě zbloudilé zvířecí kamarády. Znali jsme se přes 30 let, Aleš mi kdysi půjčil malou vydřičku, Vydrýska, který nás vlastně seznámil. Natočit večerníček o vydře byl nápad, který jsme dostali ve stejnou dobu nezávisle na sobě oba. Byli jsme spolu dvakrát v Botswaně, Zimbabwe, Namibii a JARu, také v Egyptě a natáčeli přírodu a zvířata," pospal Chahloupek své emoce se vzpomínkou na svého přítele Aleše, který byl velikým milovníkem Afriky.

„Před několika roky pro mne natáčel i gorily v Ugandě, v zemi, ze které se nedávno vrátil a která se mu stala osudnou. Aleš byl úžasný kamarád, a to že jsme se nikdy nehádali byla spíš jeho zásluha. Před časem jsem ho přemlouval, aby se mnou jel ještě jednou natáčet, ale to už se chystal do Ugandy," doplnil. 

Toman měl přírodu a zvířata rád už odjakživa. Vystudoval obor Systematická biologie a ekologie na Přírodovědecké fakultě v Olomouci a svoji kariéru zoologa zahájil v jihlavské a plzeňské zoo. Navíc se angažoval v jihlavském útulku pro zvířata. Během své dlouhé kariéry se hlouběji zaměřoval na ornitologii a přispíval k ochraně a výzkumu vydry říční.

Nejnovější zprávy