Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Zvrat v kauze Cimický: Promlčení nejzávažnějších skutků!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zvrat v kauze Cimický: Promlčení nejzávažnějších skutků!

Andrea Malá

10. října 2023 11:48

Jan Cimický (autor: Matěj Baťha)

Dva roky se táhne kauza psychiatra Jana Cimického, k soudu přitom ještě nedospěla. Hrozit mu u něj nakonec bude nižší trest, než se původně uvádělo. Důvodem je promlčení některých skutků v obžalobě. 

Cimický se bude zpovídat z 39 žalovaných skutků, jenže tři nejzávažnější z obžaloby vypadly a nejvyšší možný trest se tak snížil z osmi na pět let. Informoval o tom deník Právo, podle jehož zjištění jsou zločiny znásilnění promlčeny. 

"Mohu potvrdit, že bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání tří skutků kvalifikovaných jako trestný čin znásilnění, a to pro zánik jejich trestnosti z důvodu promlčení," řekl listu Aleš Cimbala, mluvčí městských žalobců v Praze.

Psychiatr byl podruhé obžalován na začátku září. Policie ho původně stíhala z 28 trestných činů, šlo o znásilnění a vydírání pacientek. Obžaloba byla podána již loni v říjnu, tehdy ji ale státní zastupitelství po pár týdnech vrátilo policii. 

Cimický v minulosti pracoval jako psychiatr v bohnické psychiatrické léčebně. Následně provozoval vlastní centrum. Známým se stal díky spolupráci s médii. Předloni jej tehdejší prezident Miloš Zeman chtěl vyznamenat, kvůli kauze už k tomu však nedošlo.

Nejnovější zprávy