Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Atentát na Donalda Trumpa: Střelec byl podporovatelem Ukrajiny

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Atentát na Donalda Trumpa: Střelec byl podporovatelem Ukrajiny

Jana Procházková

16. září 2024 6:22

Ryan Wesley Routh, kterého úřady podezřívají, že plánoval zaútočit na bývalého prezidenta Trumpa.

Ryan Wesley Routh, zatčený v neděli na Floridě za údajné plánování útoku na bývalého prezidenta Donalda Trumpa na golfovém hřišti ve West Palm Beach, je známý svou aktivní podporou Ukrajiny v konfliktu s Ruskem, jak vyjádřil v řadě příspěvků na síti X v roce 2022. Podle CNN měl rovněž opakované problémy se zákonem.

Ryan Wesley Routh v březnu 2022, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, napsal na sítích: „Jsem ochoten letět do Krakova a jít na hranice s Ukrajinou, dobrovolně, bojovat a umírat... Mohu být příkladem, musíme vyhrát.“ Tento příspěvek ukazuje jeho silné odhodlání a osobní nasazení v podpoře Ukrajiny během válečného konfliktu.

V loňském roce Routh na Facebooku vyzýval zahraniční dobrovolníky, aby se připojili k boji za Ukrajinu. Od října 2023 se pak snažil verbovat afghánské vojáky základní služby, přičemž se vydával za neoficiálního zástupce ukrajinské vlády.

"Afghánští vojáci – Ukrajina potřebuje 3 000 vojáků, takže potřebuji, aby mi každý voják, který má pas, poslal kopii svého pasu na Ukrajinu," napsal v jednom z takových příspěvků, který byl zveřejněn v angličtině a paštštině.

Routh měl v minulosti také problémy se zákonem. V roce 2002 byl podle Greensboro News & Record zatčen poté, co se během policejní kontroly údajně pokusil sáhnout po zbrani a následně se zabarikádoval v obchodě. Policie tento incident potvrdila CNN v neděli.

Dále čelil opakovaným obviněním od státních a federálních úřadů za nezaplacení daní. V roce 1998 se údajně dopustil trestného činu v souvislosti s podvodným šekem. Navíc mu bylo v několika občanských sporech nařízeno zaplatit desítky tisíc dolarů.

Nejstarší syn podezřelého, Oran, sdělil CNN prostřednictvím textové zprávy, že jeho otec byl "milující a starostlivý otec, čestný a tvrdě pracující muž". "Nemám ponětí, co se na Floridě stalo, a doufám, že je to celé jen přehnané, protože z toho mála, co jsem slyšel, to nevypadá, že by člověk, kterého znám, mohl udělat něco tak šíleného, natož násilného," napsal Oran.

Podle New York Times pochází Ryan Wesley Routh ze Severní Karolíny a nedávno se přestěhoval na Havaj. Tam pracoval jako osoba samostatně výdělečně činná v oblasti cenově dostupného bydlení.

Nejnovější zprávy