Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 24. září 2024

Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Bartoš zklamán z koalice PirSTAN. Skončí, stála nás hodně, říká

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Bartoš zklamán z koalice PirSTAN. Skončí, stála nás hodně, říká

Jana Procházková

11. listopadu 2023 18:37 | Aktualizováno: 11. listopadu 2023 21:14

Ivan Bartoš (Piráti)

Dny koalice PirSTAN jsou sečtené. Ivan Bartoš, předseda Pirátů, tvrdí, že šlo o projekt, který byl udržitelný maximálně po dobu jednoho volebního období. Podle něj je koalice již fakticky rozdělená, přičemž důvody zahrnují neshody v názorech a negativní dopady spolupráce s hnutím STAN na Piráty.

Piráti se chystají na ukončení své koalice se Starosty. Koalice PirSTAN, kterou obě strany utvořily a v rámci níž získaly poslanecké mandáty, má skončit s koncem volebního období. Ivan Bartoš, předseda Pirátů, to předpověděl v rozhovoru pro portál Novinky.

Obě strany půjdou do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu jako samostatné subjekty. Podobně na tom podle Bartoše budou i při příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Piráti a STAN jsou už dle pirátského předsedy delší dobu prakticky rozdělení. "Už jsem si dlouho nevšiml, že by se někde objevil průzkum, který by naše strany dával dohromady. Na rozdíl od koalice SPOLU, která pokračuje v tomto projektu i do evropských voleb," prohlásil Bartoš.

Důvody, proč se obě strany rozcházejí, jsou především ideologické. Koalice PirSTAN totiž podle Bartoše vznikla na sílu. "Jeden z důvodů, proč ty dvě předvolební koalice (SPOLU a PirSTAN, pozn. red.) vznikly, bylo riziko, že nám tady bude vládnout Andrej Babiš s podporou SPD. A myslím si, že za to Piráti zaplatili poměrně velkou daň," pronesl Bartoš.

Napětí mezi Piráty a hnutím STAN trvá již déle než rok. Kauza Dozimetr, v níž bylo několik členů Starostů, včetně pražského zastupitele Petra Hlubučka, mohla být jednou z příčin. Tehdy bylo podezření také směřováno k tehdejšímu ministrovi školství Petrovi Gazdíkovi, který kvůli této kauze rezignoval.

Nejnovější zprávy