Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Češi komplikují evakuaci. Politici naléhají na veřejnost

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Češi komplikují evakuaci. Politici naléhají na veřejnost

Lenka Kučerová

15. září 2024 13:37

Premiér Petr Fiala (ODS), foto: David Sedlecký

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzvali občany, aby dodržovali výzvy k evakuaci. V Karlovicích aktuálně zasahuje vrtulník, který zachraňuje obyvatele z domů, kde odmítli evakuaci, uvedl Rakušan na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise. 

Rakušan dodal, že v některých oblastech ČR může dojít k dalšímu zhoršení situace. Fiala v pořadu Partie na CNN Prima News zdůraznil, že není možné situaci podceňovat.

Podle Rakušana je preventivní evakuace lepší než čekat na zásah záchranářského vrtulníku za nepříznivých podmínek, protože záchranáři mají mnoho dalších kritických míst, kde je jejich přítomnost potřeba.

Fiala opakovaně apeloval na občany, aby poslouchali pokyny starostů, hasičů a záchranářů a neriskovali. Zároveň uvedl, že se pohřešuje několik lidí, ale aktuální informace o jejich pátrání nemá. „Situace je velmi nebezpečná a není možné ji zlehčovat. Setkáváme se s případy, kdy lidé odmítají evakuaci, která je ale nařizována jen v případech, kdy je to skutečně nezbytné,“ řekl Fiala.

Rozsáhlé evakuace proběhly v Krnově, Opavě, Českém Těšíně a Bohumíně. Rakušan upozornil, že další evakuace budou pravděpodobně nutné i v jiných ohrožených oblastech. Hasiči, policie a záchranáři mají jako prioritu záchranu životů, řekl Rakušan a dodal, že materiální pomoc pro odříznuté oblasti bude doručena co nejdříve.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) oznámil, že se počet pohřešovaných nezvýšil od sobotního večera. „Momentálně jsou pohřešovány čtyři osoby: jedna na Uherskohradišťsku a tři v oblasti Jeseníku,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Hladík dodal, že pravděpodobnost, že se pohřešovaní nacházejí mezi živými, je velmi malá.

Ústřední povodňová komise požádala občany, aby materiální pomoc směřovali přes Českou federaci potravinových bank, protože hasiči nemají kapacitu na její koordinaci. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) upozornil, že v postižených oblastech začíná docházet balená pitná voda.

Vláda plánuje mimořádné zasedání k projednání materiální pomoci při odstraňování škod způsobených povodněmi. Premiér Fiala uvedl, že škody budou mimořádné, a vláda bude hledat finanční prostředky v rozpočtu. Jednotlivci již nyní mohou čerpat mimořádnou pomoc ve výši přibližně 73 000 korun.

Premiér zároveň varoval, že situace ještě není pod kontrolou, a některé řeky budou kulminovat během dneška a pondělí. „Nejhorší nás teprve čeká, i když už spadlo 80 procent předpokládaných srážek. To ale neznamená, že jsme z nejhoršího venku,“ uvedl Fiala.

Ocenil spolupráci všech krizových složek, starostů i hejtmanů a zdůraznil, že voda je nebezpečný živel, který nelze vždy předvídat. 

Nejnovější zprávy