Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Česko posílá na Oscary film Bratři. Jde o příběh odbojové skupiny Mašínů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Česko posílá na Oscary film Bratři. Jde o příběh odbojové skupiny Mašínů

Andrea Malá

12. září 2023 11:09

Oskar Hes a Jan Nedbal ve filmu Bratři.

Jen třikrát získala česká, respektive československá kinematografie Oscara za nejlepší zahraniční film. Navázat na tyto úspěchy se pokusí drama Bratři o odbojové skupině bratří Mašínů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). 

Režijně je za film odpovědný Tomáš Mašín, scénář napsal Marek Epstein. Hlavní role dostali Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek či Tatiana Dyková Vilhelmová. Premiéra je naplánována na 26. října.

Video: Bratři - trailer | YouTube

Snímek přinese na plátna příběh odbojové skupiny bratří Mašínů, kteří společně s Milanem Paumerem se zbraní v ruce emigrovali z komunistického Československa, kde si předchozí odbojová činnost seskupení vyžádala tři mrtvé. Dva členové skupiny Václav Švéda a Zbyněk Janata byli při útěku zadrženi a posléze popraveni. 

Bratři soupeřili o českou nominaci například s filmy Bod obnovy, Němá tajemství, Piargy a Úsvit. Hlasování probíhalo od 1. do 10. září. V prosinci spatří světlo světa oscarový shortlist, nominace budou známé v lednu. Slavnostní ceremoniál se uskuteční 10. března 2024. 

Česká či československá kinematografie získala tři Oscary. V 60. letech uspěly snímky Obchod na korze a Ostře sledované vlaky, až po revoluci na ně navázal Kolja. Loni reprezentoval Česko film Il Boemo. 

Nejnovější zprávy