Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

„Nás nikdy nic nerozdělí.“ Příběh filmu Bratři je příběhem celé rodiny Mašínů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

„Nás nikdy nic nerozdělí.“ Příběh filmu Bratři je příběhem celé rodiny Mašínů

Jana Procházková

28. září 2023 6:41

Příběh filmu Bratři je příběhem celé rodiny Mašínů Video

Film Bratři, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. 

Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě a sestře. 

Video: BRATŘI (2023) oficiální teaser trailer | CinemArtCZ

Právě na téma rodiny nám rozhovory se svými postřehy poskytli režisér filmu Tomáš Mašín spolu s herci Tatianou Dykovou Vilhelmovou, Matějem Hádkem a Václavem Neužilem, kteří ve filmu Bratři ztvárnili členy rodiny Mašínů. Tatiana Dyková Vilhelmová svou postavu, matku bratrů Zdenu Mašínovou, charakterizuje slovy: „Ona má v sobě velkou ušlechtilost. Přes všechny těžké rány se snažila svou rodinu držet při sobě. Její osud nebyl vůbec lehký a konec jejího života byl strašně nespravedlivý a krutý.“ Režisér Tomáš Mašín se připojuje: „Všichni se ptají, jestli je to akční a dramatický film. Ano. Ale pro mě to je zejména film o rodině, o její soudržnosti a rozpadu díky vnějším, nepřátelským okolnostem.“ Snímek Bratři má v kinech premiéru 26. října, sedmdesát let od jejich útěku do Západního Berlína. 

Film Bratři vzniká pod vedením producenta Petra Bílka – FilmBrigade. Snímek podpořila řada institucí včetně České televize (kreativní producent Jaroslav Sedláček), evropského koprodukčního fondu Eurimages nebo Státního fondu kinematografie a záštitu nad ním převzalo Ministerstvo obrany ČR. Distributorem a koproducentem filmu je CinemArt.

Video: BRATŘI (2023) příběh rodiny | CinemArtCZ

Bratři

Režie: Tomáš Mašín
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Friede Clausz

Hrají: Oskar Hes (Josef Mašín), Jan Nedbal (Ctirad Mašín), Adam Ernest (Milan Paumer), Tatiana Dyková Vilhelmová (Zdena Mašínová), Stefan Konarske (kapitán Koller), Antonín Mašek (Zbyněk Janata), Karolína Lea Nováková (Zdena Mašínová ml.), Matyáš Řezníček (Václav Švéda), Václav Neužil (Ctibor Novák), Matěj Hádek (Zbyněk Roušar), Karel Dobrý (plukovník StB), Alžběta Malá (Hanka), Petr Uhlík (Vladimír Hradec), Daniela Kolářová (babička Ema), Marián Mitaš (generál Josef Mašín)

Producent: Petr Bílek - FilmBrigade
Koproducenti: PubRes (Slovensko), Rohfilm Productions (Německo), Česká televize – kreativní producent Jaroslav Sedláček, CinemArt

Nejnovější zprávy