Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Dojemná slova papeže k migrantům: Výkřik bolesti mění Středozemní moře na hřbitov důstojnosti

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Dojemná slova papeže k migrantům: Výkřik bolesti mění Středozemní moře na hřbitov důstojnosti

Lenka Kučerová

23. září 2023 17:55

Papež František s Macronem

Papež František v sobotu odsoudil "bojovní nacionalismus" a vyzval k celoevropské reakci na migraci, aby se ze Středozemního moře nestal "hřbitov důstojnosti". Podle serveru Vatican News uvedl, že lidé, kteří riskují své životy na moři, nepodnikají invazi do Evropy, ale hledají přijetí.

Papež František se přimluvil za přijímání migrantů během dlouhého proslovu, který přednesl na závěr na schůzce biskupů a mládeže z regionu Středozemního moře ve francouzském městě Marseille.

"(Migrace) je realitou naše doby - procesem, který zahrnuje tři země kolem Středozemního moře, a musí být řízena s rozumnou prozíravostí včetně evropské odpovědi. Nejvíc ze všeho rezonuje výkřik bolesti, který mění Středozemní moře, 'mare nostrum', z kolébky civilizace na 'mare mortuum', hřbitov důstojnosti," uvedl.

Papež už v pátek po příjezdu do Francie řekl, že lidi, kterým hrozí utopení, když jsou opuštěni na moři, je třeba zachránit. Františka přivítal v Marseille francouzský prezident Emmanuel Macron.

Promluvu o přijímání migrantů přitom papež pronesl i před Macronem, jehož vláda plánuje přijmout tvrdší opatření na kontrolu migrace. Francie totiž nepřijme migranty, kteří masově přicházejí na italský ostrov Lampedusa, oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Uvedl to server Le Monde

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) informovala, že během minulého týdne dorazilo na Lampedusu přibližně 8500 lidí na téměř 200 plavidlech.

Darmanin uvedl, že Francie navrhla Římu, že namísto přijetí migrantů bude pomáhat s jejich návratem do zemí, s nimiž má Francie dobré diplomatické vztahy. Jako příklady uvedl Pobřeží slonoviny a Senegal.

Italská premiérka Giorgia Meloniová dříve vyzvala evropské partnery, aby převzali větší část odpovědnosti za migranty, kteří přicházejí do Evropy. Počet migrantů, kteří v posledních dnech dorazili na italský ostrov Lampedusa, převýšil populaci tohoto malého ostrova, který leží mezi Sicílií a Tuniskem.

Způsob, jakým se evropské země vypřádají s velkým počtem migrantů přicházejících ze severní Afriky a Blízkého východu, se dostal do popředí poté, co minulý týden přišly během několika dní na italský ostrov Lampedusa tisíce migrantů.

Vlády několika evropských zemí včetně Itálie, Maďarska či Polska přitom vedou otevření kritici migrace. František tak vyzval lidi, aby si "slyšeli výkřiky bolesti" ze severní Afriky a Blízkého východu a odsoudil "zastralý a bojovný nacionalismus".

Nejnovější zprávy