Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Donald Trump po atentátu: Nebojím se! Američané se mají sjednotit

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Donald Trump po atentátu: Nebojím se! Američané se mají sjednotit

Andrea Malá

14. července 2024 15:35

Donald Trump byl postřelen během mítinku v Pensylvánii.

Bývalý americký prezident Donald Trump se v neděli podruhé od atentátu veřejně vyjádřil k tomu, co se stalo. Republikánský prezidentský kandidát poděkoval Bohu a dal najevo, že ani nyní se nezačne bát. Trump se už za pár dní chystá znovu veřejně vystoupit.

Trump podle BBC poděkoval svým příznivcům za modlitby. "Byl to pouze Bůh, který zabránil tomu, že se nestalo nemyslitelné. Nezačneme se bát, ale zůstaneme pevní v naší víře tváří v tvář zlobě," napsal na své sociální síti Truth Social. Zmínil také lidi, kteří při střelbě přišli o život nebo utrpěli zranění.

"Modlíme se za zotavení těch, kteří byli zraněni, a zanecháme si v srdcích vzpomínku na občana, který byl strašlivě zavražděn," pokračoval exprezident a vyzval Američany, aby zůstali jednotní. "Opravdu miluji naši zemi a vás všechny a těším se, že promluvím k našemu skvělému národu tento týden z Wisconsinu," dodal. 

Teprve dvacetiletý střelec Thomas M. Crooks na sobotním volebním mítinku v pensylvánském Butleru zasáhl republikánského prezidentského kandidáta Trumpa, zabil jednoho muže a další dva zranil. Tajná služba útočníka na místě zabila. Exprezident má poraněné ucho, po ošetření byl z nemocnice propuštěn. Návštěvníci mítinku naznačovali, že výstřely se ozvaly z patrové budovy napravo od pódia, na němž stál Trump. 

Jeden ze svědků sdělil BBC, že si všiml podezřelé osoby plazící se po střeše budovy asi pět minut předtím, než bývalý prezident vstoupil na pódium. Podle svých slov alarmoval policii s tím, že tato osoba je ozbrojená.

"Měl zbraň, jasně jsme ho viděli se zbraní," uvedl Greg. "Ukazovali jsme na něj, zatímco policisté pobíhali dole na zemi. 'Támhle je chlap se zbraní na střeše.' Policie ale netušila, co se děje," popsal. 

Na podporu svého protikandidáta se vyjádřil prezident Joe Biden. „Jsem vděčný za zprávu, že je v bezpečí a daří se mu dobře. Modlím se za něj a jeho rodinu i za všechny, kdo byli na shromáždění, a čekám na další informace,“ napsal na sociální síti X. „Jill a já jsme vděční tajné službě, že ho dostala do bezpečí. V Americe není místo pro takový druh násilí. Musíme se sjednotit jako jeden národ a odsoudit ho,“ doplnil.

Reagoval také exprezident Barack Obama. „V naší demokracii není pro politické násilí vůbec žádné místo. I když zatím nevíme, co přesně se stalo, měli bychom si všichni oddechnout, že bývalý prezident Trump nebyl vážně zraněn, a využít tohoto okamžiku k tomu, abychom se znovu přihlásili ke slušnosti a respektu v naší politice. S Michelle mu přejeme brzké uzdravení,“ vylíčil.

Dosud poslední atentát na amerického prezidenta či exprezidenta se odehrál v březnu 1981, dva měsíce po inauguraci prezidenta Ronalda Reagana. Byl postřelen a těžce zraněn před hotelem ve Washingtonu D.C. Podle listu New York Times se střelec John W. Hinckley snažil „upoutat pozornost“ herečky Jodie Fosterové. V roce 2022 byl bezpodmínečně propuštěn.

Nejnovější zprávy