Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Firmám se nelíbí koncesionářské poplatky na každé zařízení. Bude to "bolet"!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Firmám se nelíbí koncesionářské poplatky na každé zařízení. Bude to "bolet"!

Jana Procházková

15. září 2023 2:41

Ilustrační fotografie

Nový mediální zákon v Česku, který má změnit způsob výběru koncesionářských poplatků za veřejnoprávní média, vyvolal rozčarování mezi firmami. V současné době platí společnosti a živnostníci měsíčně za každý televizor a rozhlasový přístroj. Avšak od začátku roku 2025 by měla výše poplatků záviset na počtu zaměstnanců ve firmě. Pro firmy to může znamenat výrazně vyšší náklady.

Pokud návrh na zvýšení koncesionářských poplatků projde, postihne to i majitele mlékárny pana Fesse. To i přesto, že v jeho provozovně by zaměstnanci kvůli hluku strojů stejně nemohli poslouchat rádio, a z hygienických důvodů by nemohli mít televizi. "Mně přijde, že se ten svět fakt už zbláznil, uvedl web TN.cz. Platíme jako domácnosti za rádio, platíme za televizi, ale zaměstnanci v práci na ni vlastně nemají čas ani příležitost," poznamenal s údivem.

Nově bude povinností platit za všechny přístroje, včetně chytrých telefonů a tabletů. Místo složité evidence všech těchto zařízení by mělo být zavedeno zjednodušení, které spočívá v tom, že platba bude vypočítána na základě počtu zaměstnanců. Zaměstnanci však tvrdí, že nemají dostatek času ani prostoru k tomu, aby se tím zabývali.

Již zmíněný pan Fess má ve své firmě čtyřicet zaměstnanců a momentálně platí zhruba 500 korun měsíčně za televizi a několik rozhlasových přijímačů, což činí 5 400 korun ročně. Podle nového výpočtu by však roční platba vzrostla o přibližně 12 000 korun.

Návrh na změnu způsobu výběru koncesionářských poplatků vyvolává mnoho kritiky a zdá se být mnoha lidem nespravedlivý. Například výrobní firmy s mnoha dělníky na montážní lince nepotřebují žádnou audiovizuální techniku, zatímco v menších IT firmách mají každý služební počítač a mobil. Nový systém by tak vedl k tomu, že všichni by museli platit, i když někteří zaměstnanci na práci s audiovizuální technikou nemají čas.

Ondřej Ferdus ze Svazu dopravy a průmyslu ČR uvedl: "Ten zákon, jak je napsaný, by se dotkl všech firem v České republice. Zaměstnanci ale opravdu nemají při práci čas sledovat televizi." Kritiku vyjádřil také ohledně výše poplatků, kterou by měly velké průmyslové firmy platit.

Opozice nesouhlasí s návrhem na zvýšení koncesionářských poplatků o 25 korun na 160 korun měsíčně a o deset korun na 55 korun pro rozhlas. I poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček vyjádřil pochybnosti ohledně této změny a její logiky.

Tato situace také otevřela otázku, zda je v 21. století stále relevantní platit koncesionářské poplatky, což je otázka, se kterou se potýkají i jiné země EU. Existuje také obava z dvojí úhrady koncesionářských poplatků, kdy by je platili nejen domácnosti, ale také zaměstnavatelé.

Nejnovější zprávy