Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 1. října 2024

Svátek slaví Igor, zítra Olívie

Írán bombarduje Izrael raketami

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Írán bombarduje Izrael raketami

Lenka Kučerová

1. října 2024 18:55 | Aktualizováno: 1. října 2024 19:53

Izraelská armáda

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Izraelská policie zároveň oznámila, že vyšetřuje střelbu, ke které došlo v úterý podvečer na hranici mezi Tel Avivem a městskou čtvrtí Jaffa. Policie má podezření, že se jednalo o teroristický útok. Při útoku bylo zabito nejméně 8 lidí.

Podle prvních zpráv izraelských médií byli do útoku, který se odehrál poblíž nádraží, zapojeni minimálně dva ozbrojenci. Média také uvedla, že celkový počet zraněných dosáhl deseti, přičemž stav dvou z nich je kritický. Agentura AP potvrdila, že po útoku jsou v kritickém stavu nejméně čtyři osoby.

K dalšímu teroristickému útoku došlo v hotelu ve městě Herzlija. Policie ale zatím bližší podrobnosti nesdělila.

To, že se Írán chystá "bezprostředně" zaútočit na Izrael balistickými raketami, dnes uvedl vysoce postavený představitel Bílého domu. Varoval před vážnými následky takového útoku, uvedl server BBC

Podle amerického představitele, který zůstal anonymní, měly Spojené státy signály, že Írán připravuje bezprostřední raketový útok na Izrael. Spojené státy proto aktivně podporují obranné přípravy Izraele proti možnému útoku a varovaly, že jakýkoli íránský útok bude mít závažné důsledky.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari uvedl, že izraelské systémy protivzdušné obrany jsou připravené na jakýkoli íránský útok. Hagari už před útokem zdůraznil, že Izrael a jeho spojenci jsou v plné pohotovosti a každý útok ze strany Íránu nezůstane bez odpovědi.

Tato varování přicházejí v době, kdy izraelské síly zahájily pozemní ofenzívu v Libanonu, která následovala po několika dnech leteckých úderů na pozice Hizballáhu v Bejrútu a dalších oblastech.

Íránské ministerstvo zahraničí předtím reagovalo na smrt vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a vysoce postaveného velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana, varujíc, že Teherán na "izraelské zločiny" odpoví.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval Írán, že neexistuje místo na Blízkém východě, kam by Izrael nedosáhl. Také vyjádřil přesvědčení, že konec íránského režimu přijde dříve, než se očekává.

Možný íránský útok na Izrael by mohl eskalovat situaci na Blízkém východě a přispět k širšímu regionálnímu konfliktu, kterému se USA a další světové mocnosti snaží zabránit. Spojené státy již v reakci na napětí posílily své síly v regionu o tisíce vojáků a nasazují další stíhačky.

Nejnovější zprávy