Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Jak napálit Rusko? Ukrajina chytře vyběhla s ruskou armádou, Kremlu způsobuje citelné ztráty

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Jak napálit Rusko? Ukrajina chytře vyběhla s ruskou armádou, Kremlu způsobuje citelné ztráty

Lenka Kučerová

22. září 2023 10:02

Ukrajinská armáda

Invazuje na Ukrajinu stojí Rusko nemalé finanční prostředky. O to více ve chvíli, kdy peníze za drahé střely a rakety doslova vyhazuje z okna. Ukrajina totiž aktivně vyrábí levné kopie svých zbraní, které se pak stávají terčem ruských raketových a dělostřeleckých útoků. 

Metinvest, těžební a hutnická společnost vlastněná podnikatelem Rinatem Achmetovem, se od začátku války věnuje výrobě replik vojenské techniky. V malém hangáru ukrytém na okraji průmyslového areálu na Ukrajině bylo vyrobeno několik set kopií různých západních zbraní, které následně sloužily jako cíle pro ruská vojska.

Úkolem těchto kopií je sloužit jako návnada pro drahé ruské rakety. Metinvest tvrdí, že tato strategie je pozoruhodně úspěšná, protože stovky kopií byly zničeny téměř okamžitě po jejich nasazení. Rusko tak utrácí masivní částky na ničení bezcenných replik, které jsou téměř nerozeznatelné od skutečných zbraní.

Metinvest byla před válkou největší ukrajinskou metalurgickou skupinou a podle zástupce společnosti neměla žádný podíl na výrobě zbraní. Nicméně situace se změnila, a společnost nyní produkuje návnady na drahé ruské rakety, které však nejsou vybaveny moderní technologií ani vysokou cenou.

Základní princip spočívá v tom, že z pohledu ruské strany, konkrétně z oblohy, mají tyto návnady vypadat jako pravé zbraně, což by mělo přimět Rusko útočit na ně a vyhazovat tak cennou munici z okna, uvedl server CNN.

Samotná výroba těchto kopií je však složitá, neboť materiály musí být pečlivě vybrány tak, aby dokázaly napodobit tepelný podpis skutečných zbraní a tak oklamat ruské radary a drony, které vyhledávají tepelné stopy.

Jako příklad lze uvést britskou 155mm houfnici M777, která se používá na Ukrajině a jejíž výroba stojí několik milionů dolarů. Metinvest vytvořil repliku z obyčejných kanalizačních trubek za méně než tisíc dolarů.

Na začátku byly tyto repliky hrubé a neohrabané. Dělníci se snažili vytvořit jakékoli kopie, aby dávaly dojem, že Ukrajina má lepší výzbroj, než tomu ve skutečnosti bylo. S postupem času však na Ukrajinu dorazily sofistikovanější zbraně, což vedlo k vývoji i kopií od Metinvestu.

Na rozdíl od skutečných zbraní se Metinvest nesnaží, aby tyto návnady vydržely co nejdéle. Naopak, pokud některá přežije příliš dlouho, je jednoduše nahrazena novou. Tímto způsobem má společnost rozsáhlý a rozmanitý katalog falešných zbraní. Cílem není počet vyrobených kopií, ale počet těch, které byly zničeny, a to je pro společnost Metinvest hlavním úspěchem.

Nejnovější zprávy