Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Konec polských zbraní? Moskva se předčasně raduje ze sporu Kyjeva s Varšavou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Konec polských zbraní? Moskva se předčasně raduje ze sporu Kyjeva s Varšavou

Jana Procházková

22. září 2023 5:41

Mateusz Morawiecki

Je to konec jednoho z nejtěsnějších spojenectví, které více než rok a půl pomáhalo Ukrajině čelit ruské invazi? Nebo jen epizodní nedorozumění, které Kyjev a Varšava brzy vyřeší? Po sporech o obilí oznámil polský premiér ukončení dodávek zbraní východnímu sousedovi, který se brání přesile agresora.

Poláci poskytli Ukrajině velké množství vojenské pomoci, včetně tanků, stíhaček MiG-29 a dalšího vybavení v hodnotě 3,1 miliardy eur. Nyní však polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil zastavení této pomoci kvůli obchodní válce mezi Kyjevem a Varšavou. jak uvedl server EXTRASIMO.cz včera s odkazem na polská a západní média.

"Už nedodáváme zbraně Ukrajině, protože nyní vyzbrojujeme Polsko," řekl Morawiecki v televizi Polsat News. "Ukrajina se brání proti bestiálnímu ruskému útoku a já tuto situaci chápu, ale jak jsem řekl, budeme naši zemi chránit," dodal.

Morawieckého prohlášení přišlo krátce poté, co prezident Volodymyr Zelenskyj na půdě OSN obvinil evropské sousedy, kteří odmítli dovážet ukrajinské obilí i po ukončení embarga EU, že hrají hru na solidaritu a pomáhají ruskému agresorovi tím, že "dělají z obilí thriller".

"To jsou velmi silná slova a my je zásadně odmítáme," reagoval Morawiecki ve zmíněném televizním rozhovoru. "A zároveň posíláme Kyjevu varování - nehrajte na takovou notu, které se v Polsku okamžitě chytili ruští trollové, všichni provokatéři, a radují se, že mezi našimi zeměmi bylo zaseto semínko sváru," varoval v den, kdy si Varšava kvůli Zelenského kontroverzním výrokům předvolala ukrajinského velvyslance.

Polsko pozastavilo dodávky zbraní Ukrajině, ale toto rozhodnutí nesouvisí s obchodními spory či odvetou za kroky Kyjeva. Polsko prostě již předalo Ukrajině veškeré své zásoby zbraní. Bývalý šéf diplomacie, opoziční poslanec Radek Sikorski, se domnívá, že toto rozhodnutí může prospět Putinovi.

"I když se ukáže, že máme téměř prázdné muniční sklady, proč sakra říkají, že nebudou dodávat zbraně Ukrajině? Jediný, kdo z toho bude mít prospěch, je Putin," napsal na sociální síti X.

Jak to bylo myšleno ve skutečnosti?

Polský prezident Andrzej Duda uvedl, že premiérova slova byla špatně pochopena a že Polsko pokračuje v dodávkách zbraní na Ukrajinu v souladu se svými závazky. Chybná interpretace premiérových slov byla způsobena rozdílnou formulací v polské a anglické verzi zprávy.

Podle agentury DPA byla chybná interpretace premiérových slov způsobena tím, že zpráva vydaná polskou tiskovou agenturou PAP zněla jinak v polštině a jinak v angličtině. V polské verzi nebylo možné z premiérových slov jasně vyvodit, že Polsko zastavilo dodávky zbraní.

Šéf hlavní opoziční strany Občanská platforma Donald Tusk kritizoval premiéra a vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) velmi ostře. Podle něj se z geopolitického hlediska jedná o "bodnutí nožem do zad Ukrajině v době, kdy se na ukrajinské frontě svádějí rozhodující bitvy".

"Je to nechutný protiukrajinský cirkus," prohlásil Tusk podle deníku Rzeczpospolita a citoval nejnovější vtip kolující po internetu: "Nejdřív dají sousedovi tanky, a pak mu vyhlásí válku."

Podle Witolda Sokala z Jagellonské univerzity je změna rétoriky vládnoucí strany PiS vůči Ukrajině spojena s politickými motivacemi, zejména s předstupujícími parlamentními volbami. PiS se snaží získat hlasy v krajně pravicovém táboře, což vede k přehodnocení své dlouholeté přátelské rétoriky vůči Ukrajině. Tato změna směru má za cíl získat podporu okrajových, ale početně stabilních voličů, kteří mají protiukrajinské názory z historických důvodů nebo se obávají ekonomické konkurence.

Rusko v euforii

V Rusku zavládla mezi vládními propagandisty euforie. Mnozí z nich předpovídají rozpad polsko-ukrajinského partnerství.

Prokremelský politolog Sergej Markov však varuje, že se může jednat o předčasné jásání. "Není třeba se radovat. Veřejný konflikt mezi Polskem a Ukrajinou potrvá jen do 15. října. Pak budou volby," napsal na platformě Telegram. Polští politici se podle něj budou s Ukrajinou veřejně hádat jen do té doby. "Po 15. říjnu najednou zapomenou na všechno špatné a vrátí se k politice plné podpory ukrajinského režimu," předpovídá a dodává, že po tomto datu "už nebude ani polské embargo na ukrajinské obilí".

Nejnovější zprávy