Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Polsko zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu! Důvod je vážný

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Polsko zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu! Důvod je vážný

Jana Procházková

21. září 2023 7:08

Mateusz Morawiecki

Ve středu oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki, že Polsko zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu. Rozhodnutí přichází v době, kdy mezi Polskem a Ukrajinou probíhají spory týkající se dovozu ukrajinského obilí do Polska. Informace zveřejnila polská tisková agentura PAP.

Morawiecki soukromé televizi Polsat News řekl, že Polsko pomáhá porazit "ruské barbary", ale nemůže souhlasit s destabilizací svého trhu dovozem ukrajinského obilí. "Samozřejmě zachováme tranzit ukrajinského zboží," řekl Morawiecki. "Polsko to nic nestojí. Naopak můžeme říci, že na tom vyděláváme," pokračoval.

Podle svých slov však nesouhlasí s tím, aby ukrajinští oligarchové "tlačili své obilí na polský trh" bez ohledu na polské zemědělce. Přestože Polsko samo přestalo dodávat zbraně na Ukrajinu, západní překladiště zbraní v Rzeszówě u hranic s Ukrajinou zůstane v provozu na základě dohod se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí, zdůraznil Morawiecki. Namísto posílání zbraní na Ukrajinu se však Polsko nyní bude "bránit nejmodernějšími zbraněmi", prohlásil premiér.

"Pokud se chcete bránit, musíte mít čím," dodal s odkazem na současné nákupy zbraní pro polskou armádu.

Slova prezidenta Zelenského byla nevhodná

Spory mezi Varšavou a Kyjevem se vyostřil poté, co Polsko spolu se Slovenskem a Maďarskem prodloužilo zákaz dovozu ukrajinských zemědělských produktů po 15. září. Ukrajina následně podala na tyto tři země žalobu u Světové obchodní organizace. Rozpory se ještě prohloubily, když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém úterním projevu na Valném shromáždění OSN kritizoval nejmenované evropské země, které podle něj předstírají solidaritu s Ukrajinou, ale ve skutečnosti nahrávají Rusku.

V návaznosti na tyto výroky si Polsko předvolalo ukrajinského velvyslance.

Nejnovější zprávy