Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Kim Čong-un pozval Putina do KLDR, pak se vypařil. Kde je teď, není jasné

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kim Čong-un pozval Putina do KLDR, pak se vypařil. Kde je teď, není jasné

Lenka Kučerová

14. září 2023 16:06

Vladimír Putin a Kim Čong-un

Kim Čong-un pozval během středeční návštěvy Ruska prezidenta Vladimira Putina do Severní Koreji a Putin tuto pozvání přijal. Setkání obou státníků proběhlo na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, odkud se severokorejský vůdce vydal na další místa v Rusku. Kde přesně se nachází ale není jasné.

Konkrétní datum návštěvy bude stanoveno Moskvou, která si vybere vhodný termín. Putin s radostí přijal pozvání a potvrdil svůj závazek pokračovat v tradičním ruském-severokorejském přátelství.

Kim vyjádřil podporu Putinovým rozhodnutím v souvislosti s "posvátným bojem" Ruska za suverenitu a bezpečnost. S Putinem se také shodli na prioritě vztahů mezi Severní Koreou a Ruskem. Putin naznačil, že Rusko by mohlo pomoci Severní Koreji při budování satelitů.

V otázce vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi Putin uvedl, že taková možnost existuje, a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov potvrdil, že Severní Korea má zájem o spolupráci v oblasti letectví a dopravy. Zároveň však zdůraznil, že jsou zde určitá omezení v souladu se stávajícími pravidly.

Putin také zmínil historické vazby mezi oběma zeměmi, které sahají až do doby boje Koreje za svobodu v roce 1945, a zdůraznil, že se snaží posilovat pouta přátelství a dobrého sousedství. Kim Čong-un nazval vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem za "prioritu číslo jedna."

Podle televize CNN vůdce Severní Koreje projevuje velký zájem o vesmír a o raketovou techniku a Putin potvrdil, že tématem jejich jednání byla i snaha KLDR vypustit své vlastní satelity a rakety. 

Kim také uvedl, že KLDR stojí za všemi kroky, které Putin a Rusko učiní, a obě země spojuje společný boj proti imperialismu. Po jednání se odebrali na oběd a Kim se následně vydal na cestu zpět do Severní Koreje, cestou ale zavítá na další místa na ruském Dálném východě, včetně měst Komsomolsk na Amuře a Vladivostok. 

Putin po jednání na kosmodromu Vostočnyj uvedl, že Kim má v plánu navštívit také město Komsomolsk na Amuru, kde se vyrábějí ruské stíhačky, a Vladivostok, kde se seznámí s Tichomořskou flotilou a univerzitou. Kde se nachází nyní ale není podle agentury AP jasné.

Nejnovější zprávy