Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Klimatická konference 2023: Malé země hovoří o podpisu ortelu smrti

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Klimatická konference 2023: Malé země hovoří o podpisu ortelu smrti

Jana Procházková

13. prosince 2023 21:58

Klimatická konference COP28

Klimatická konference s názvem COP28 probíhala letos v Dubaji. Volba tohoto místa byla nejen symbolická, protože země v Perském zálivu patří mezi největší producenty ropy na světě. Spojené arabské emiráty, jako hostitelská země, představily návrh, který je pro většinu světa nepřijatelný.

Během klimatické konference COP28 ve Spojených arabských emirátech vznikla napjatá atmosféra poté, co hostitelská země předložila nový návrh "dohody o změně klimatu". Podle britského listu The Guardian by tato nová pravidla měla zejména negativní dopad na malé ostrovní státy. Cedric Schuster ze Samoy, předseda Aliance malých ostrovních států, v Dubaji prohlásil: "Nepodepíšeme si vlastní ortel smrti. Nemůžeme souhlasit s návrhem, který nezahrnuje silné závazky postupné eliminace fosilních paliv."

K Cedricovi Schusterovi se postupně přidaly Austrálie, USA, Kanada, Velká Británie a Japonsko, a to z toho důvodu, že nechtěly nést odpovědnost za postavení malých zemí. Tyto země také požadovaly razantnější změny, které by přinesly řešení v oblasti omezení používání fosilních paliv. Celý problém spočíval v tom, že návrh předsednictva summitu se vyhýbal kontroverzním výzvám k postupnému omezování fosilních paliv, s cílem najít shodu se všemi 200 zeměmi, které měly v Dubaji své zástupce. I když v textu byla zmínka o snížení produkce fosilních paliv, většina zemí tento návrh označila za "nedostatečný".

Na následné schůzce s prezidentem summitu a ministrem průmyslu a rozvojových technologií ve Spojených arabských emirátech, sultánem Al Jaberem, australský ministr pro změnu klimatu Chris Bowen zdůraznil Schusterovo prohlášení a vyjádřil se jménem další skupiny zemí, kam patří Ukrajina, Nový Zéland, Norsko, Izrael a Kazachstán. "Samojský ministr Schuster jasně deklaroval, že odmítá být součástí podpisu rozsudku smrti nad malými zeměmi. V sázce je osud mnoha zemí, které nemají na konferenci přímé zastoupení," uvedl.

Jak se ukázalo, že skupina zemí, kterou Bowen zastupuje, jednomyslně zhodnotila návrh jako nedostatečně razantní a neřešící aktuální klimatickou krizi. "Je nutné vyslat mnohem výraznější signál než pokračovat v těžbě a využívání fosilních paliv v budoucnosti," doplnil. Spalování fosilních paliv, jako jsou ropa, uhlí a zemní plyn, tvoří většinu základny pro nárůst obsahu oxidu uhličitého v atmosféře, což je hlavním faktorem přispívajícím k nebezpečnému globálnímu oteplování a častějšímu výskytu extrémních klimatických událostí, jako jsou povodně, vlny veder a lesní požáry.

Odborníci zdůrazňují, že nárůst globální teploty se v posledních letech zrychlil, a původní cíl omezit nárůst teploty o 1,5 stupně Celsia do roku 2100 ve srovnání s předprůmyslovou érou je stále obtížněji dosažitelný.

Návrh, který vzešel z klimatické konference COP28 ve Spojených arabských emirátech (SAE), vyvolal napjatou atmosféru tím, že neklade povinné požadavky na snižování produkce fosilních paliv, nýbrž země vyzývá, aby "podnikly kroky, které by mohly zahrnovat" snižování fosilních paliv, aniž by bylo závazné. Některá společenství zemí, včetně Evropské unie, naznačila, že pokud nebudou přijaty radikálnější opatření, mohou summit opustit.

Hostitelská země, SAE, naopak trvá na tom, že nová pravidla by se měla zaměřit na omezení emisí a nikoliv jen na fosilní paliva. Bohaté země byly kritizovány za neschopnost poskytnout potřebné miliardy na financování změn v klimatu pro zranitelné země. Dr. Bill Hare, generální ředitel Climate Analytics, komentoval návrh ze SAE slovy: "Řekl bych, že tento návrh dává každému vývozci fosilních paliv vše, co potřebuje k rozšíření výroby."

Nejnovější zprávy