Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Kolem Moskvy rostou speciální tajemné věže. Jedna stojí i u Putinova sídla

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kolem Moskvy rostou speciální tajemné věže. Jedna stojí i u Putinova sídla

Jana Procházková

5. září 2023 14:11

Ruské věže Pancir v okolí Moskvy kvůli hrozbě ukrajinských dronů (UAV)

Ruská armáda zřejmě umístila systémy protivzdušné obrany Pancir S-1 na kovové věže v okolí Moskvy. Píše o tom Defense Blog.

Již dlouho se proslýchá, že v blízkosti ruského hlavního města jsou roztroušeny tajné baterie protivzdušné obrany, které však nejsou nikdy vidět. 

Státní televizní síť Russia 24 zveřejnila záběry, na nichž jsou vidět systémy Pancir S-1, které byly rozmístěny ve speciálních raketových zařízeních a instalovány na střeše protiletadlových věží, podobně jako Flaktürme zkonstruované nacistickým Německem například v Berlíne za doby druhé světové války.

Podle videa odvysílaného státní televizí Rossija-24 se armáda snaží zaplnit mezery v protivzdušné obraně, které existují v širším okolí ruského hlavního města.

Myšlenka umístění bodových obranných systémů na věžích rozhodně není neznámá. Nacistická armáda zejména za druhé světové války stavěla velké nadzemní blokové věže s protiletadlovými děly, nazývané Flaktürme neboli Flaková věž, na obranu proti strategickým náletům spojenců na jejich města.

Mnozí se na sociálních sítích vysmívají nápadu Ruska postavit unikátní protiletadlové věže.

Dodatečné rozmístění Pancir S-1 by vedle značných kapacit protivzdušné a protiraketové obrany, které již Moskvu chrání, mohlo poukazovat na obavy z možných ukrajinských úderů zaměřených na ruské hlavní město. Útoky bezpilotních letounů stále častěji nutí moskevské úřady uzavírat vzdušný prostor regionu.

Jednu z věží dokonce podle televizních záběrů lokalizovali nezávislí novináři nedaleko rezidence prezidenta Vladimira Putina.

Necelých deset kilometrů od luxusní rezidence, kde sídlí Vladimir Putin, se objevila robustní ocelová rampa, na které jsou protivzdušné systémy typu Pancir S-1. Na základě záběrů ruské státní televize Rossija1 a satelitních snímků je právě tam dokázal lokalizovat novinář stanice Svobodná Evropa Mark Krutov.

"Je to necelých deset kilometrů od Putinova sídla, takže není divu, že si právě tuhle rampu vybrala televize pro propagandistickou reportáž," napsal po odhalení přesné polohy zbraně. 

Ocelové rampy byly údajně nainstalovány poblíž obce Zarečje, kde se rozkládá rozsáhlé prezidentské sídlo, které v minulosti hostilo mnoho významných světových státníků. Skupina vězněného opozičního politika Alexeje Navalného dříve upozornila na postupné zesílení ochrany této tajemné rezidence.

I když zabezpečení okolo sídla bylo již dříve velmi silné, teprve nyní se objevily rampy a věže vybavené obrannými systémy, jak informovala německá televize n-tv. Toto posílené opevnění Moskvy je reakcí na pravidelné útoky ukrajinských bezpilotních letounů na ruské hlavní město. Ruské úřady proto již v lednu tohoto roku umístily systémy protiletadlové obrany na střechy svých budov.

Nejnovější zprávy