Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 28. října 2024

Svátek slaví Den vzniku samostatného československého státu (1918), zítra Silvie

Konec střídání času? Polsko do toho rázně praští

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Konec střídání času? Polsko do toho rázně praští

Lenka Kučerová

28. října 2024 11:50

Ilustrační foto

Polská lidová strana (PSL) opětovně vznesla požadavek na zrušení střídání času. Strana oznámila, že hodlá využít polské předsednictví v Evropské unii, které začne v roce 2025, k prosazení tohoto záměru. Přesun na zimní čas, které letos proběhl v noci ze soboty na neděli 27. října, by tak podle PSL mohl být jedním z posledních. 

Poslanec PSL a náměstek ministra rozvoje a technologií Krzysztof Paszyk podle serveru RMF24 uvedl, že změna času je silně kritizována jak v Polsku, tak v ostatních evropských zemích.

„Chceme přerušit dlouholetou nečinnost v této oblasti, která přetrvává navzdory snahám europoslanců,“ zdůraznil Paszyk. Lidovci podle něj plánují využít předsednictví v EU k tomu, aby podzimní posun času v tomto roce byl poslední.

Poslanec Marek Sawicki připomněl, že v průzkumu Evropského parlamentu před dvěma lety se 90 % Evropanů vyslovilo pro zrušení změn času. Také věří, že vztahy premiéra Donalda Tuska s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen pomohou urychlit proces schvalování rozhodnutí o zrušení sezónních změn času v Radě Evropské unie.

Debata o smyslu změn času v EU probíhá již několik let. Konzultace Evropské komise z roku 2018 ukázaly, že 84 % z 4,6 milionu respondentů bylo pro zrušení změn času, což vedlo Komisi k návrhu na jejich odstranění. Proces byl však přerušen kvůli pandemii.

Podle odborníků střídání času negativně ovlivňuje biologické rytmy, zdraví, a může mít i negativní ekonomické dopady. Střídání času má v současnosti významné náklady zejména v logistice, kde dochází ke komplikacím v pracovní směně a systémových přenosech dat ve finančních transakcích.

Střídání času bylo původně zavedeno evropskými státy ve 20. století za účelem úspory energie, zejména v době války a během ropné krize v 70. letech. 

Nejnovější zprávy